Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 30 november 2019

Cheque-uitreiking Preuvenemint 2019: forse – 50.000 euro – steun in de rug voor Stille Armen

In de Groote Sociëteit aan het Vrijthof vond afgelopen vrijdag de jaarlijkse uitreiking plaats van de opbrengsten van ’t Preuvenemint. In totaal reikte het Struyskommitee 160.800 euro uit aan een reeks van regionale organisaties die zich inzetten voor het wel en wee van de samenleving en verenigingsleven. Het ‘hoofd goede doel’ van het 38e Preuvenemint was Stichting Stille Armen. Bestuursleden van deze ‘sjariteit’ kregen vrijdagochtend een cheque overhandigd die goed is voor 50.000 euro.

De totaalteller van 38 jaar goede doelen steunen door het vierdaagse culinaire event Preuvenemint staat inmiddels op 4,8 miljoen euro. Het Struyskommitee benadrukte vrijdag nog maar eens dat bijna vier decennia lang ‘geld verdienen voor goede doelen’ alleen maar mogelijk is door het werk van heel veel vrijwilligers, tal van sponsoren, de deelnemende horeca-ondernemingen en de ieder jaar weer tienduizenden bezoekers aan het Maastrichtse gastronomische spektakel.

In een vlotte presentatie werden aan de voet van het plein – de klassieke en rustieke Groote Sociëteit – een keur aan cheques uitgereikt. Van muziekverenigingen zoals de dit jaar jubilerende Fanfare Sint Servatius (115 jaar) tot Health Foundation Limburg en van Kinderboerderij Daalhoeve tot Care for Beira (Mozambique), een project van de Universiteit Maastricht; ze deelden allen in de opbrengsten van vier dagen Preuvenemint 2019. 

Het grootste bedrag was te vinden op de cheque te naam gesteld op Stichting Stille Armen. De vrijwilligers van dit Maastrichtse initiatief zetten zich in voor mensen die vaak op allerlei gebied van maatschappelijk en financiële ondersteuning onder de radar blijven. Mensen die in een slechte situatie verkeren en op eigen houtje trachten het hoofd boven water te houden worden door Stichting Stille Armen op discrete wijze gesignaleerd en ondersteunt. Ook dit jaar weer zorgt Stille Armen dat honderden Maastrichtenaren die helaas tot deze groep behoren met de feestdagen een rijkelijk gevuld kerstpakket ontvangen. Met de Preuvenecheque ter waarde van 50.000 euro kan Stichting Stille Armen weer heel veel goeds doen.

Voor de leden van het Struyskommitee is de Preuvenecheque de laatste grote activiteit van het jaar. Vanaf nu gaan de diverse commissies van het culinaire event zich voorbereiden op de 39e editie.  Preuvenemint 2020 gaat plaatsvinden van donderdag 27 tot en met zondag 30 augustus van het komende kalenderjaar. 

 Lees ook