Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 24 maart 2020

Druk weg bij huisarts door Centrale Huisartsenpoli

Mensen in Maastricht en Heuvelland die symptomen van het coronavirus ondervinden en zich daarmee telefonisch melden bij de eigen huisarts, worden sinds vorige week doorgestuurd naar de Centrale Huisartsenpoli. Voor deze tijdelijke voorziening is plaatsgemaakt bij de Stadspoli West in de Clavecymbelstraat in Caberg. Vooralsnog is het aantal patiënten hier te overzien, maar de verwachting is dat dit beeld de komende weken zal veranderen.

Dat voorspelt althans Guy Schulpen, directeur van ZIO, een organisatie die huisartsenpraktijken ondersteunt en ook verantwoordelijk is voor de Centrale Huisartsenpoli Maastricht-Heuvelland. “Het wordt straks een stuk spannender hier als er meer patiënten worden verwacht. De druk zal flink oplopen. Ik ben daarom oprecht blij dat we op tijd zijn gestart, zodat we logistiek en qua planning goed voorbereid zijn en ook voldoende voorraad in huis hebben.”

Alle mensen in Maastricht en het Heuvelland die zich telefonisch bij hun huisarts melden met symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting, worden naar de poli doorverwezen. Dat betekent dat de mensen die voor andere klachten naar de huisarts willen, gewoon bij hun reguliere dokter terechtkunnen. Mensen met coronasymptomen en die voor andere klachten als bijvoorbeeld pijn aan een knie naar een huisarts willen, komen de nabije periode echter wel uit bij de Centrale Huisartsenpoli. Dit om enerzijds de kans op besmetting kleiner te maken voor mensen zonder coronasymptomen, anderzijds neemt dit druk weg bij de praktijken en huisartsenpost die het drukker dan ooit hebben.
Volgens Schulpen is de voorbije twee weken echter merkbaar dat niet iedereen zomaar de stap naar de huisarts waagt. “Ik constateer dat mensen nu even niet voor ditjes en datjes naar de huisarts gaan. Dat stellen ze even uit.”

Noodzakelijke maatregelen

Schulpen zegt met zijn organisatie niet anders te kunnen dan een tijdelijke poli op te richten waar mensen zich met coronasymptomen melden. “Vorige week maandag hebben we met een crisisteam om tafel gezeten om de situatie rondom huisartsenzorg te bespreken. Toen was er nog geen overvloed aan behoefte hiervoor, maar volgens de voorspellingen van de GGD zit dat er wel aan te komen.” En ook aan beschermend materiaal (mondkapjes, brillen en schorten) dreigde een tekort in de reguliere situatie. “Door het oprichten van de Centrale Huisartsenpoli gaan we met beschermingsmiddelen efficiënter om. Bovendien zijn zowel patiënten en zorgpersoneel beter beschermd tegen het virus.” Op de Centrale Huisartsenpoli is een combinatie van huisartsen uit dagpraktijken en waarnemend huisartsen werkzaam. Schulpen: “De locatie gebruiken we normaliter voor specialistische zorg. De onderzoekkamers zijn ingericht als een normale praktijk. We zullen er voor zorgen dat mensen hier in gedoseerde aantal binnen gaan komen.”

Doorverwijzing via eigen huisarts

Uiteindelijk worden mensen bij deze tijdelijke huisartspraktijk niet getest of ze daadwerkelijk het virus bij zich dragen. Dat gebeurt uiteindelijk via het Maastricht UMC+. Patiënten die met hun coronasymptomen langs willen gaan bij de Centrale Huisartsenpoli zullen altijd eerste hun eigen huisarts moeten bellen. Die bepaalt of de patiënt wordt doorverwezen. Het kan echter ook zo zijn dat mensen met luchtwegklachten of koorts geadviseerd wordt het thuis nog even aan te zien een dag, voordat doorverwijzing alsnog volgt.

 

 Lees ook