Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 20 oktober 2020

Buurtservice Heer komt maar niet van de grond en zoekt vrijwilligers

In navolging van het succes in Caberg, is er nu ook een Buurtservice-afdeling in Heer. Hierbij is het de bedoeling dat vrijwilligers kleine klusjes binnen en buiten het huis voor mensen die hier niet toe in staat zijn. In Heer komt Buurtservice echter maar moeilijk van de grond, door een gebrek aan krachten.

In mei kreeg hij de sleutels in zijn handen gedrukt van het pand waar vanuit Buurtservice gaat opereren. Eddie Bouvrie (66) heeft echter de materialen die in het huurhuis aan de Gerard Walravenstraat staan nog niet hoeven te gebruiken. Een klein half jaar na de start van Buurtservice in Heer heeft zich nog geen enkele vrijwilliger aangemeld. “Ik durf nu geen reclame te maken voor onze diensten, want we hebben simpelweg de mankracht nu nog niet. De angst voor corona is vermoedelijk daarin de grote boosdoener”, vertelt Eddie. Net als in Caberg, waar Buurtservice vanuit een pand aan de Widelanken met vier vrijwilligers als zeven jaar een succes is, krijgt de organisatie een woning van de gemeente gesponsord voor een jaar. “Op een gegeven moment moeten we laten zien hoeveel opdrachten we al gekregen hebben om ons te verantwoorden voor die subsidie. Nog niks vooralsnog. En er is genoeg vraag. In Maastricht-west worden we dagelijks ingeschakeld. Soms nog wel meerdere keren per dag.”

Soorten klusjes

Eddie betreurt het uitblijven van mankracht in Heer. Zeker als de angst voor corona de reden is. “Er wordt altijd afstand gehouden om het gevaar van besmetting te voorkomen.” Buurtservice helpt vanuit Caberg met laagdrempelige werkzaamheden, iets wat vanuit Heer ook de bedoeling is. Bijvoorbeeld met boodschappen doen, klusjes in huis en in de tuin, het uitlaten van de hond, het aan de straat zetten van huisvuil en het sneeuwvrij maken van het tuinpad. Dit in ruil voor een tegenprestatie. “Als we die niet vragen, lopen ze ons plat. Dan wordt er ook gebeld als men geen zin heeft om iets te doen. Dat werkt niet. De wederdienst is per persoon verschillend. Het is maar waar diegene goed in is. Een maaltijd koken is daar een voorbeeld van. Maar de mensen van 80 tot 95 die geen tegenprestatie kunnen leveren, vragen we een financiële vergoeding.” Net als in Caberg wil Eddie ook in Heer wekelijks koken met Buurtservice. Elke woensdagmiddag kunnen mensen dan een warme, gezonde maaltijd nuttigen voor drie euro.

De juiste buurt

Voor Eddie is het bedankje van de mensen de reden waarom hij dit vrijwilligerswerk doet. Hij baalt daarom enorm dat de afdeling van Buurtservice aan de oostkant van de stad vooralsnog niet van de grond komt. “Of we misschien niet in de goede buurt zitten? Dat durf ik niet te zeggen. In west kreeg ik op straat nooit van iemand goedemorgen. Als ik in Heer ’s morgens een sigaret rook, heb ik al snel van acht tot tien mensen een ‘hoi’ te pakken. Ze zijn hier veel vriendelijker, dus daar ligt het niet aan. Bovendien waren we afhankelijk van de woningbouwvereniging waar we een pand zouden krijgen in Maastricht-oost. Hier kwam er één vrij en zijn we ingestapt.”

Wie interesse heeft Eddie te versterken bij het Buurtservice-team van Heer, kan zich melden via buurtserviceheer@outlook.com, of via 043-8556827.Lees ook