Karin Somers
TIM-verslaggever 28 september 2020

Buurtplatform Groot Heer maakt klimaatbos graag (nog) wat groener

Het staat er wat treurig bij: het klimaatbos aan de Philipsweg in Heer. Aangeplant met veel enthousiasme in het voorjaar van 2019. De ‘klimaat adaptieve planten’ zouden voor een schonere lucht gaan zorgen. Een droge periode en maaibeurt later is er niet veel van over. We gingen langs bij kersverse voorzitter van het platform Jos Vandewall.

Van platform naar netwerk
Eerst moet Jos even wat uitleggen over de stichting. “Officieel is het Stichting Buurtplatforms Groot-Heer. Vroeger waren we een platform. In die hoedanigheid waren we een vaste gesprekspartner van de gemeente. In Heer hebben we veel voor elkaar gekregen. Zo hebben we tijdens de herinrichting van de A2 gezorgd voor de fietstunnel onder de Akersteenweg.” Inmiddels is het gezelschap van zo’n zeven man – “Helaas hebben we nog geen dames in het bestuur” –  omgedoopt tot netwerk, maar de naam van de stichting bleef hetzelfde. “Ach, what’s in a name? De gemeente weet ons gelukkig nog steeds te vinden”, zegt de goedlachse Jos. Het is de Stichting Buurtplatforms dat uiteindelijk voor elkaar kreeg dat er een Klimaatbos werd aangeplant.

Green junkies
“Een van onze leden, Jos Houben (ook een buurtreporters op Thuis in Maastricht, red.) is altijd bezig met groen. Hij zag hoe ze in Gronsveld een dergelijk milieubos hadden aangelegd.” In een milieubos staan klimaatstruiken die bijdragen aan milieuverbetering. Doordat ze speciaal zijn geteeld hebben ze een behaarde stam en meer huidmondjes dan andere planten. Hierdoor halen ze grote hoeveelheden stikstof uit de lucht. Beter voor het klimaat en beter voor de gezondheid van de mens. “Het stukje grond tussen het voormalige voetbalveld van de jeugd van Heer– waar nu de coronateststraat is – en de A2 viel een beetje tussen wal en schip. Dit was de perfecte plek voor een klimaatbos!” De green junkies – zoals wijlen Eberhard van der Laan ze noemde – werden onder toeziend oog van wethouder Gert-Jan Krabbendam in maart vorig jaar enthousiast geplant. Bijkomend voordeel: het geluid van het verkeer zou worden gereduceerd. De gemeente was aan boord en het CNME was nauw betrokken. Groeien maar!

Als een bok op de haverkist
Helaas. Het succes bleef beperkt. “Er is te goeder trouw gemaaid, maar die struiken hadden nog helemaal niet gemaaid mogen worden. De droogte deed jammergenoeg de rest. Dus we hebben er nu paaltjes met ijzerdraad om heen gezet en een bordje geplaatst.” Jos wijst naar een paar green junkies die verweesd en vechtend tegen de bruine blaadjes tussen het overige groen staan. “De gemeente erkent dat dit anders had gemoeten en wil graag met ons meedenken over het revitaliseren van het klimaatbos. Daar zit ik, samen met Jos Houben, natuurlijk op als een bok op de haverkist”, zegt Jos strijdlustig. “Ik ben heel positief over de inzet van de gemeente. We hebben de pech dat corona er tussendoor fietst, maar de aandacht blijft.”

Groen Heer
Het klimaatbos is natuurlijk niet het enige groen in Heer. Vol verve vertelt Jos over de 22 bomen die geplant gaan worden aan de Oude Molenweg. Samen met bewoners zijn boomspiegels aangelegd: stukjes grond rondom een boom waar plantjes worden gezet. En natuurlijk mag het park ’t Vloot niet ontbreken. “Volgens een oud gezegde ben je pas een echte Hierdeneer als je uit ’t Vloot hebt gedronken. Ik ben dan misschien geen echte Heerdenaar, maar ik voel me wel heel betrokken bij de wijk. Daarom heb ik me aangesloten bij het buurtplatform na mijn pensioen. Zo kan ik me inzetten voor de buurt waar ik mijn oude dag wil slijten. In Heer hangt nog een beetje dat dorpse gevoel. Misschien dat we daarom zo gehecht zijn aan ons groen.” En het milieubos krijgt met al dat enthousiasme van het platform vast weer een wat groener gezicht in de toekomst.



Lees ook