Hans Moleman
TIM-verslaggever 11 mei 2019

Buurt blij: krakers weg

Zucht van verlichting aan de Pastoor Jacobsweg en het Habsburgerplein: de krakers van een oude  tuincentrum Oostermaas zijn weg. De slopers laten er geen gras over groeien, de hele boel moet snel plat.

Vrijdagavond tegen zeven uur is personeel van sloopbedrijf Cor Reuten uit Maasbracht nog druk bezig om de opstallen te ontmantelen van wat wellicht het meest riante kraakpand van Maastricht was: het voormalige tuincentrum van Jo Lemmens. Rust en ruimte, verscholen achter bomen aan de Oostermaasweg op de grens van Scharn en Wittevrouwenveld, schuin tegenover de Gamma en de begraafplaats.

Bende

Buurtbewoners steken hun blijdschap over het vertrek van de krakers niet onder stoelen of banken. “Sommige van die krakers maakten er echt een bende van. Lawaaioverlast door feestjes met van die boem-boem-boem-herrie, stank van rook, drugs. Nu zijn ze eindelijk weg, gelukkig. Het was hoog tijd.”

De rechtbank had in april bepaald dat het kraakpand uiterlijk anderhalve week geleden ontruimd moest worden. Dat gebeurde ook, de krakers vertrokken zonder verder problemen te maken. ”Ze lieten wel een ongelofelijke rotzooi achter in het huis en in het bos eromheen. Mileuvriendelijk kun je die lieden niet noemen”, oordeelt een bewoner van Scharn.

Kaal

Het hele terrein, dat zo’n twee voetbalvelden groot is, wordt voor de zomer ‘kaal’ gemaakt, meldt een van de medewerkers van het sloopbedrijf. Dat betekent dat niet alleen het woonhuis en de kassen worden afgebroken, maar dat ook alle -honderden- bomen en struiken op het perceel tegen de vlakte gaan.

Wat er vervolgens gaat gebeuren is nog ongewis. Het perceel is eigendom van de Belgische supermarktketen Colruyt. Die betaalde er in 2007 drie miljoen euro voor, met het idee er een fors filiaal neer te zetten. Het kwam er echter niet van, omdat de gemeente Maastricht niet van zins bleek het bestemmingsplan te wijzigen. Dat staat alleen kleinschalig winkelbedrijf toe.

Lemmens

Zodoende bleef tuincentrum Oostermaas, lokaal beter bekend als de oude kwekerij van Jo Lemmens, lang leeg staan. In 2016 trok er uiteindelijk een handvol krakers in, mensen die de rust en ruimte van de locatie wel wisten te waarderen.

Colruyt daagde de krakers voor de rechter, maar die wisten een overeenkomst af te dwingen. Pas wanneer de Belgen serieuze plannen met het terrein konden overleggen moesten de krakers weg, rapporteerde De Limburger vorige maand.

Betaalbaar

De afspraak was ook dat de krakers geen overlast mochten veroorzaken en dat bekend moest zijn wie er verbleven. Met beide voorwaarden werd regelmatig de hand gelicht, waarop Colruyt eerder dit jaar opnieuw naar de rechter stapte.

Het Belgische supermarktconcern wil het terrein na de sloopwerkzaamheden verkopen. “Ik ben heel benieuwd wat er straks gebouwd gaat worden”, zegt een bewoonster van de Pastoor Jacobsweg. “Het beste zouden er wat mij betreft mooie, betaalbare woningen kunnen komen”.

 Lees ook