Burgerinitiatief Boschstraatkwartier: niet op haar mondje gevallen

op 11 april 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

De activiteiten van BBOOST (Burgerinitiatief Boschstraatkwartier Oost) zijn eindeloos. Van kaarten en biljarten tot samen eten en een gratis bibliotheek. Maar ze doen meer. “We zijn niet bang om ons ergens tegenaan te bemoeien,” vertelt voorzitter Carol Berghmans, “maar dat doen we altijd op een positieve manier.”

Foto: Pieter Nijsten

Hoe het begon

Tien jaar geleden had de buurt erg veel drugsoverlast. “Door de donkere hoekjes hadden dealers en drugsrunners hier vrij spel. Ik ben toen samen met mijn vrouw en een paar buurtbewoners in actie gekomen.” Op de plek waar veel in drugs werd gehandeld, maakten ze een jeu-de-boulesbaan. Andre Simons: “Doordat we daar nu regelmatig met een man of 15 zijn, blijven die dealers weg. Het probleem is opgelost en de buurt krijgt er iets voor terug.”

Succesvol

Vanuit deze actie is het Burgerinitiatief verder gegroeid. “Er was al een buurtplatform dat een keer per jaar een groot pleinfeest organiseerde.” Carol, Andre en enkele andere bewoners wilden echter meer. “We kwamen de eerste jaren altijd samen bij mij thuis. Zo organiseerden we bijvoorbeeld een straatvoetbaltournooi. En mensen wisten ons steeds vaker te vinden als ze een vraag hadden of als iemand zich per ongeluk had buitengesloten” vertelt Carol. BBOOST werd zo succesvol dat ze op zoek moesten naar een eigen locatie. Na een jaartje aan het Bassin gezeten te hebben, konden ze in het pand aan de Zwanenstraat terecht. Inmiddels zijn er ruim 20 vrijwilligers werkzaam.

Tijd

Carol en Andre zijn de gezichten van de buurt geworden. “We kunnen er allebei gelukkig veel tijd in steken” zegt Carol. “En we remmen elkaar ook af als het te veel wordt” vult Andre aan. Inmiddels zijn er zoveel vrijwilligers dat de heren niet meer elke dag in de Buurtwoonkamer hoeven te zijn. Carol: “We hebben door de jaren heen een groot netwerk opgebouwd en kennen de weg binnen het Maastrichtse goed. Regelmatig trekken we aan de bel als er misstanden zijn. Bij het Bassin komen nu bijvoorbeeld verlichting en camera’s te hangen, zodat mensen zich veiliger voelen.”

Ouderen

In het Boschstraatkwartier wonen tegenwoordig veel ouderen. Die komen graag even langs bij de Buurtwoonkamer voor een kopje koffie of een potje biljart. Carol heeft toch ook wel zorgen: “Andre en ik komen veel bij mensen thuis en dan zie je toch soms schrijnende gevallen. Mensen die de weg kwijt zijn. We hebben goed contact met Envida en kunnen daar met onze zorgen terecht. Ik vind dat ouderen tegenwoordig in Nederland toch vaak aan hun lot worden overgelaten.” BBOOST houdt gelukkig een oogje in het zeil.

Groen

Het burgerinitiatief heeft zich ook bemoeid met het groen in de buurt. “Ik zag dat er de ene dag door bedrijf A werd gesnoeid en de dag erna door bedrijf B. Dat werkt niet. Dus toen hebben we gekeken hoe het beter kan. Nu verzorgt Relim (Werkleerbedrijf voor mensen met een psychische of psychiatrische beperking en grote afstand tot de arbeidsmarkt, red.) het groen en ruimt alles op.”

Kunst

Maar niet alleen het groen fleurt de buurt op. Op elektriciteitskastjes, voordeuren en muurtjes zijn beschilderingen te vinden. “In de tijd van minister Vogelaar zag men dat deze wijk langzaam aan het verslechteren was. We kregen daarom Vogelaargeld om dit te voorkomen. Kunstenaar Casper Kubatsh vond het hier grijs en grauw. De oud-medewerkers van de Sphinx die hier veelal wonen, kregen volgens hem niet de waardering die ze verdienden.” Dus heeft hij, als eerbetoon aan hen, patronen van het servies op de muren geschilderd. “Maar bijvoorbeeld ook een afbeelding ter ere van het beruchte café Mommers” vertelt Andre. Op de meest verrassende plekken zijn patronen, logo’s en gedichten te vinden. “Soms loopt hier een hele groep mensen met een gids door de buurt. Ze maken allemaal foto’s van de kunstwerken.”

Toekomst

Hoe kijken de twee mannen naar de toekomst van BBOOST? “Ik hoop dat we nog lang in dit pand mogen blijven” zegt Andre. Carol vult aan: “Ja, en dat er meer ondernemers en bedrijven bijkomen. We zouden het liefst nog meer mensen bereiken. Nu komen er zo’n 250 mensen naar ons jaarlijks feest. Wie weet worden dat er nog meer.”
De twee wonen beiden graag in het Boschstraatkwartier. Carol: “Ik wil me in mijn buurt op mijn gemak voelen en klaar staan voor de mensen. Dat kan hier.” Andre verhuisde van Wittevrouwenveld naar het Boschstraatkwartier voor de liefde. “Dat was wel met tegenzin, maar ik heb veel in het buitenland gewerkt, en kom altijd graag terug naar Maastricht. Dat is mijn thuis.”

BBOOST heeft een eigen website, een Facebook-pagina en is te vinden op NextDoor.