Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 22 oktober 2019

Buren vinden elkaars voordeur weer dankzij Lief en Leed-straten

De Heeg kent momenteel zeventien Lief en Leed-straten. In deze straten zijn potjes met budget beschikbaar waarvan presentjes en attenties voor buren gekocht kunnen worden, die ofwel een hart onder de riem nodig hebben of simpelweg een felicitatie verdienen. Met dit initiatief hoopt De Heeg de stap naar de voordeur van de buurman weer iets kleiner te maken.

Het project Lief en Leed-straten zag in Rotterdam het levenslicht en heeft zich inmiddels verspreid naar Amsterdam, Den Haag en dus Maastricht. Linda Slootmakers uit De Heeg hoorde van het initiatief en ging november vorig jaar met een delegatie uit de wijk naar Rotterdam. Daar leerde zij het initiatief pas echt kennen bij de oorspronkelijke bedenkster en kreeg tevens een cursus om het zelf ook op te kunnen pakken. Het doel van het initiatief is duidelijk, volgens Slootmakers. “De Lief en Leed-straten zijn in het leven geroepen om buren weer korter bij elkaar te krijgen. Een beetje om dat gevoel weer terug te krijgen van als de buurvrouw ziek is en je soep maakt, je ook een kommetje naar haar brengt. Die instelling is er een beetje uit tegenwoordig. Iedereen is druk en loopt langs elkaar heen.”

Opzet

Hoe werkt het dan? Elke deelnemende straat heeft een gangmaker. Die beheert een potje van 150 euro en maakt dit middels een folder kenbaar bij de buren. Bij hem of haar kunnen straatgenoten terecht wanneer zij geld willen om een bloemetje te brengen naar iemand die een vervelende periode beleeft of een presentje voor iemand te kopen die wat te vieren heeft. Gangmakers mogen zichzelf aanmelden. Slootmakers gaat niet naar hen op zoek. “Onze ervaring is dat als iemand zichzelf al meldt hiervoor, het enthousiasme veel groter is om deze taak uit te voeren.” Inmiddels zijn 17 van de 55 straten in De Heeg Lief en Leed-straten. “Ik heb niet de illusie dat ze allemaal mee gaan doen. Maar regelmatig komen toch mensen bij mij binnenlopen die uitleg willen over het project.”

Eenzaamheid

Met Lief en Leed-straten hoopt Slootmakers ook de eenzaamheid aan te pakken. “Eenzaamheid is er door heel Maastricht, maar in De Heeg in ieder geval zeer voelbaar. Hier wonen veel tweeverdieners. Die leven achter hun voordeur. Ze komen ’s avonds thuis en ploffen na het eten samen op de bank voor de televisie. Door via Lief en Leed-straten meer in contact te komen met je buren, hoop ik dat mensen samen dingen gaan oppakken, zoals het gezamenlijk upgraden van hun straat. Samen wat groen schoffelen of zo.” De eerste effecten zijn merkbaar, volgens Slootmakers. “We horen dat mensen al stukje bij beetje wat meer met elkaar gaan praten.” Ook heeft het al tot memorabele momenten geleid. “Ik heb mensen al een bloemetje zien brengen naar een echtpaar van wie de man ziek was geworden. Die mensen stonden aan de deur te huilen dat de buren zich hiervoor de moeite hadden genomen. Heel bijzonder! Maar ook genoeg vrolijke momenten hebben al plaatsgevonden. Vele geslaagden konden rekenen op een presentje deze zomer. Buren staan dan bijvoorbeeld met een kleinigheid als een reep chocolade voor de deur.”

Toekomst

De toekomst voor Lief en Leed-straten lijkt rooskleurig te zijn. Een half jaar geleden ontving Slootmakers met haar groepje een flinke financiële injectie van Stadsgoud, de ideeënwedstrijd van het Elisabeth Strouven Fonds. Liefst 10.000 euro werd er overgemaakt die voorlopig verdeeld kan worden over deelnemende straten. “Uiteindelijk hopen we dat dit zich door heel Maastricht verspreidt”, aldus Slootmakers.Lees ook