Buddy-systeem voor nieuwe leden LTV Heugem

op 24 mei 2017 door Sandra Schols TIM-verslaggever

Wat doe je als het ledenaantal van de tennisvereniging met rasse stappen achteruit gaat? Hoop je op nieuwe leden en onderneem je verder niets of? Juist je bedenkt een manier om nieuwe leden te werven. Simpel. Toch? Bij tennisvereniging LTV-Heugem werd een groep creatieve leden bij elkaar gezet door het bestuur. De opdracht was simpel; Bedenk een manier om meer leden te werven. Uitkomst? De Buddy-app.

Bestuurslid Barry van Nugteren kwam uiteindelijk met het beslissende idee. Heel ingewikkeld is het eigenlijk niet. Er is een groepsapp aangemaakt waar nieuwe leden in worden geïntroduceerd. Bestaande leden vangen de ‘nieuwelingen’ op, bekijken het niveau en helpen ze wegwijs worden in de wereld van LTV-Heugem. “Het is een geweldige oplossing en we hebben in kort tijd al 26 nieuwe leden mogen verwelkomen”, legt John Moust uit. Hij is al heel wat jaren actief lid van de tennisvereniging en is enorm enthousiast over de buddy-app. “In het begin kon het nog weleens voorkomen dat nieuwe leden een beetje verloren rondhingen. Ze wisten niet goed hoe ze hun draai moesten vinden. Dankzij de Buddy-app zien we dat hier een echte verbetering in is gekomen. De leden die zich opgegeven hebben als buddy trekken ook alles uit de kast en nemen er echt de tijd voor.”

 

Ontwikkeling

De vereniging werkt nu al een aantal weken met de groepsapp. In deze app zijn maar liefst twaalf leden toegevoegd die de nieuwe leden wegwijs maken. “Deze ‘buddy’s’ hebben zich vrijwillig hiervoor opgegeven. Onderling spreken de leden met elkaar af welk plan van aanpak ze gaan hanteren en wie welk nieuwe lid zal begeleiden. De nieuwe leden krijgen eerst een kleine test zodat het niveau een beetje bepaald kan worden. Vervolgens gaan ze met elkaar aan de slag en krijgt het nieuwe lid zijn plekje in onze gezellige vereniging”, aldus John. “In het begin worden de nieuwe leden echt bij het handje gepakt en krijgen ze een heuse rondleiding op ons sportcomplex. Dat klinkt misschien kinderachtig, maar de nieuwe leden genieten er zichtbaar van én, dat is misschien nog wel het belangrijkste, ze weten al precies waar alles te vinden is.” Hoewel de spelers van Heugem niet mee spelen in de allerhoogste competities, zijn er wel degelijk genoeg mogelijkheden tot ontwikkeling. “We hebben herenavonden en damesavonden. Nieuwe leden worden ook hier netjes geïntroduceerd en meegenomen door de buddy. Aan de hand daarvan zal een nieuw lid stilletjes aan wegwijs worden binnen de club.”

(Foto LTV-Heugem)

Samenwerking

Naast de buddy-app bedenkt het bestuur en de leden van Heugen nog meer leuke acties om nieuwe leden te werven. “We hebben een vlaaien-actie gehad en we werken ook nauw samen met voetbalvereniging RKHSV. Leden van die vereniging kunnen in de zomerstop bijvoorbeeld tegen een gereduceerd tarief komen tennissen. Zo helpen we elkaar niet alleen, maar ook de onderlinge banden versterken. We zitten, tot nu toe, op een ledenaantal  van 186. Daar zijn we, als kleine vereniging natuurlijk al heel erg trots op, maar ons streven is rond de 200. Daar gaan we ons uiterste best voor doen.”  Kijk voor meer informatie over LTV-Heugem op: www.ltv-heugem.nl