Vroeger in Brusselsepoort

Ten westen van het stadscentrum ligt Brusselsepoort. Deze 250 jaar oude buurt is vernoemd naar één van de vijf stadpoorten uit de middeleeuwen.

Het oudste deel van de buurt behoort tot de eerste stedelijke uitbreidingen buiten de singels aan het begin van de twintigste eeuw. De in 1914 gebouwde neo-byzantijnse Lambertuskerk is de eerste kerk die gebouwd werd buiten de stadmuren. Deze kerk, ook wel de Sacré-Cœurvan Maastricht genoemd, is ontworpen door architect Hubert van Groenendaal en na jaren van verval onlangs gerestaureerd.

Brusselsepoort, Maastricht 2015
Brusselsepoort, Maastricht 2015

Het nieuwere deel van Brusselsepoort bestaat deels uit hoogbouw (onder andere de sterflat), deels uit eengezinswoningen en verder de zogenaamde woonschool ‘De Ravelijn’ uit 1956. Aan de achterzijde van het oude ziekenhuis Sint Annadal verrees in de jaren 1990 een nieuwbouwwijkje op de voormalige parkeerplaats van het ziekenhuis.
Veel mensen associëren Brusselsepoort voornamelijk met het winkelcentrum. Dit werd gebouwd in 1971 en gerenoveerd in 1994.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in