Brouwerij De Ridder opent morgen opnieuw de deuren onder nieuwe naam

op 1 november 2017 door Jenneke van Genechten TIM-verslaggever

In Wyck, op de oever van de Maas, prijkt sinds 1857 de historische brouwerij De Ridder. Zelfs na de sluiting in 2002 bleef dit pand met de opvallende letters op de toren, kenmerkend voor de skyline van Maastricht. Jarenlang heeft de activiteit in de brouwerij stilgelegen, maar nu bruist het er weer van activiteit. Ondernemers Tom de Lepper en Charles van Goch sloegen de handen ineen om de brouwerij een doorstart te laten maken en met moderne plannen de vroegere status terug te geven. Vanaf morgen opent de brouwerij opnieuw onder de naam ‘De Maastrichter Maltezer’.

Voor Tom de Lepper (28) uit Scharn is het project een jongensdroom die uitkomt. “Ik vind het fantastisch om een concept te bedenken waar mensen naartoe komen, ze enthousiast van worden en nog voor willen betalen ook. Horeca is steeds opnieuw knallen met als eindresultaat blije gasten. Als mijn concept dat kan, dan word ik daar enthousiast van.” Tom leeft het succesverhaal van de afwashulp, die over het muurtje heen mocht kijken naar de keuken, vervolgens zelf de keuken en de bediening in mocht, de horecaopleiding en hotelschool volgde en uiteindelijk bedrijfsleider werd. Met het runnen van De Ridder, in samenwerking met Charles van Goch, heeft hij voor zijn dertigste een groot levensdoel waargemaakt.

Samen de schouders eronder

Bij horecaprojectbureau Mise en Place ontmoette Tom Charles. “Charly gelooft in het helpen van jonge mensen. Hij heeft een enorm netwerk,” vertelt Tom. “Hij heeft zelf nog bij De Ridder gewerkt, dus de brouwerij heeft een plekje in zijn hart.” Toen het pand te koop stond, hoefde het tweetal geen twee keer na te denken. De heren hebben een heldere taakverdeling: Tom is de dagelijkse uitvoerende kracht, Charles de strateeg voor de lange termijn. Het bedrag om de exploitatie op te starten kregen ze bijeen door middel van incrowd funding. “We hebben een clubje opgericht met vrienden uit ons netwerk, die ons geld lenen,” legt Tom uit. “Dankzij deze club kregen we meer bij elkaar dan verwacht, waardoor we niet meer naar de bank hoefden.”

 

Nostalgische touch

Hoewel de verbouwing van het oude pand op het moment van schrijven nog hard aan de gang is, ziet Tom het eindresultaat al helemaal voor zich: “Er zijn drie panden binnen het complex. Op de hoek komt het proeflokaal, we krijgen een bierwinkel met tweehonderd verschillende bieren en natuurlijk de brouwerij zelf, waar we een stuk of zes bieren gaan brouwen.” Het bedrijf krijgt een gloednieuwe naam: De Maastrichter Maltezer, genoemd naar het Ridder Maltezer Bier. Maastrichtenaren zullen in De Maastrichter Maltezer echter meer traditionele elementen van De Ridder terugherkennen dan slechts de monumentale letters op de toren. “Je kunt uiteraard weer binnen in de brouwerij. Ook zetten we de originele klaringskuip terug in het pand.”

Aanwinst voor Wyck

De Maastrichter Maltezer is daarentegen meer dan slechts een herhaling van het oude concept van De Ridder. Het Craftbeerconcept ‘The Hoppy Brothers’ gaat van start in de bierwinkel, er komen rondleidingen en een proeflokaal, waar je ook een hapje kunt eten bij je speciaalbiertje. “Ons concept is proefbrouwen: regelmatig nieuwe mengsels proberen,” vertelt Tom. Buurtbewoners hoeven niet bang te zijn voor nachtelijk overlast; De Maastrichter Maltezer wordt geen nachtkroeg. Ook met de geur uit de brouwerij is rekening gehouden: een condensator zorgt ervoor dat de stoom direct het riool ingaat. De buurt heeft dus alle reden om enthousiast te reageren. “Iedereen vindt het geweldig dat de brouwerij weer toegankelijk wordt. Oud-werknemers hebben superleuke verhalen over hoe het er hier aan toe ging en hoe het eruitzag. Met hen gaan we het eerste brouwsel proeven.”

Fotografie: Jenneke van Genechten