Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 6 augustus 2020

Broeders verkopen Beyart; investeerder SFI ziet groene en moderne woonzorg toekomst voor klooster

Het uit 1894 daterende klooster De Beyart is verkocht. Tot nu was het klooster en de daarbij behorende parken altijd in handen van De Broeders FIC, in de volksmond beter bekend als de Broeders van Maastricht. Het vastgoed komt nu in handen van zorginvesteerder Secufund Investments (SFI). Anke Huppertz, bestuurder van de Beyart, is enthousiast over de toekomst van dit uniek stukje Maastricht. “Het was een weloverwogen besluit van De Broeders FIC. Het gebouw is gedateerd aan het raken en hoe dan ook moeten we stappen gaan zetten om De Beyart klaar te maken voor de toekomst. Met behoud van het culturele erfgoed zijn er veelbelovende impressies en plannen ontwikkeld die ons in staat stellen om onze bewoners en senioren in Maastricht nóg meer en betere zorg en dienstverlening aan te bieden.”

Met Koningsdag kreeg Nederland nog een uitgebreid beeld van de prachtige omgeving rondom de gebouwen van De Beyart. De alternatieve Koningsdag-viering werd live afgesloten vanuit de tuinen van de Broeders van Maastricht. Dat grote groene gebied moet volgens de nieuwe beheerder van het complex, de Rosewood Group, de basis worden van een ‘groene parel in het hart van Maastricht. Rob Vosters is de vertegenwoordiger van het bedrijf dat de lijnen gaat uitstippelen. Hij zegt: “Deze acquisitie past perfect in ons ‘Zorg portfolio’ die wij in opdracht van SFI in Europa aan het opbouwen zijn. We hebben oog voor mensen die aangewezen zijn op zorg waarbij we ‘de standaard’ in de zorg willen verbeteren.” Vosters zegt snel met alle betrokken partijen, inclusief de gemeente en omgeving te gaan spreken. “We hopen snel onze plannen in detail aan het publiek te kunnen voorleggen”. 

Anke Huppertz ziet in de overname een waarborg voor de toekomst van zorg in een historische omgeving maar wel voorzien van alle moderne en prettige comfort van deze tijd.  “We willen De Beyart toekomstbestendig maken en gelijktijdig het goede behouden. Met het goede bedoel ik het cultureel erfgoed, de gemeenschapszin die zo kenmerkend is voor De Beyart en het vele groen dat ons omringt. Maar ook dat we veel toegankelijker worden. Ik stel me De Beyart straks voor als een aangenaam groen wijkje in het centrum van Maastricht waar ouderen kunnen wonen met zorg en voorzieningen binnen handbereik!”

Volgens de Beyart bestuurder is met deze overname niet alleen het dienstenpakket van nu verzekert van een mooie toekomst. “ Zoals het er nu naar uitziet, gaat De Beyart in de toekomst haar dienstenpakket verder uitbreiden. We richten ons op wonen met service en zorg, zorg aan huis en de dagopvang breiden we uit. Ook bieden we straks de mogelijkheid om tijdelijk bij De Beyart te wonen. Bijvoorbeeld om te herstellen na ziekte of om een mantelzorger te ontlasten. Met betere faciliteiten kunnen we nog meer aandacht besteden aan persoonlijke en betrokken zorg en zingeving.”

Historie De Beyart

Het huidige kloostergebouw werd gebouwd in 1894 en was destijds één van de grootste bouwprojecten in het centrum van Maastricht met voor die tijd hypermoderne voorzieningen. Het werd het hart van de congregatie waar de broeders hun opleiding genoten, waarna ze werden uitgezonden naar tal van plaatsen in Nederland en ver daarbuiten. Begin 1980 werd door De Broeders FIC het Kloosterverzorgingshuis De Beyart opgericht. Naast broeders maakten al spoedig ook zusters deel van uit van De Beyart. De Beyart is anno 2020 een plek voor verzorgd wonen, waar naast broeders en zusters inmiddels steeds meer niet-religieuze bewoners wonen. Broeder Wim Luiten, overste Broeders Nederland FIC vertelt: “Wij zijn blij om het hele Beyart-complex te kunnen overdragen aan de nieuwe eigenaar, in wie wij vertrouwen hebben. Wij doen dit wel met een zekere pijn in ons hart, omdat wij nu – na ruim 125 jaar – onze vertrouwde en tastbare Beyart-historie in andere handen leggen.”Lees ook