Bouwvereniging Woningzorg zorgt voor duurzame renovatie van haar monumentale panden

op 6 juli 2018 door Lieke Rijkx TIM-verslaggever

Bouwvereniging Woningzorg werd op 19 maart 1917 opgericht om een einde te maken aan de heersende woningnood onder ambtenaren. In 1921 werden 66 woningen gebouwd aan de Scharnerweg, Prof. P. Willemsstraat, Meerssenerweg en Prof. Roerschstraat. Bijna 100 jaar later startte de eerste pilot om de karakteristieke Rijksmonumenten met de oranje daken te verduurzamen. Mark Proosten woont in één van de woningen en zit in het bestuur en de onderhoudscommissie van de vereniging. “Ik kan het iedereen met een oudere woning aanraden om te isoleren.”

Het begon met twee woningen, als proef. Samen met SATIJNplus architecten zorgde de bouwvereniging voor extra isolatie, dubbel glas en een ander type verwarming. In 2017 werd besloten om na het vertrek van een huurder de desbetreffende woning eerst duurzaam te renoveren alvorens opnieuw te verhuren. “Denk naast het vernieuwen van toilet, badkamer en keuken aan dak-, spouw- en vloerisolatie en het aanbrengen van dubbelglas of het plaatsen van voorzetramen. Energielabel A is in zo’n oud huis niet te realiseren, vanwege de bouwstijl en de verplichte mechanische ventilatie, maar een label C is haalbaar.” Zes woningen per jaar worden op deze manier onder handen genomen. Bouwvereniging Woningzorg doet alles in samenspraak met de gemeente, “een goede partner in dit project.”

Al doende…

Bij het duurzaam renoveren van een oude woning met (rijks)monumentale status, loop je tegen een aantal dingen aan. Dat begint met de strenge regels voor het uiterlijk van de woningen, daar mag zo weinig mogelijk aan veranderd worden. Zonnepanelen op het dak zijn bijvoorbeeld voorlopig nog geen optie. “Bij het isoleren van de woningen, houden we rekening met van alles. Onder andere dat wat we aanbrengen ook weer makkelijk weg te halen is. Het dak isoleren we anders dan de spouw en de spouw weer anders dan de vloer. Voor isolatie van het dak blazen we isolatiepapier gemaakt van kranten naar binnen. In het begin probeerden we dat ook toe te passen voor de vloer. Dan moest de hele kruipruimte worden uitgegraven en dat bleek een kostbare aangelegenheid te zijn. Nu gebruiken we voor de vloer een milieuvriendelijk schuim.”

Energiewinst

Het inblazen van isolatiemateriaal levert volgens Mark betere resultaten op dan het zetten van isolatieplaten, waarbij toch nog altijd warmte verloren gaat door de kieren. “Ons dak is in oktober 2016 geïsoleerd. We merkten meteen dat de warmte bleef hangen. Voor die tijd was de zolder niet bruikbaar als leefruimte, maar sindsdien is het er warm in de winter en koel in de zomer. De isolatielaag is soms wel 20 centimeter dik, daarmee kom je in de buurt van een nieuwbouwwoning. We zijn nog aan het proberen of we zoiets ook toe kunnen passen in de tussenvloeren. Isoleren kan heel veel energiewinst opleveren.”

Wilt u als VvE ook aan de slag met duurzaamheid, met isolatie of zonnepanelen? Neem dan contact op via post@maastricht.nl onder vermelding van verduurzamen VvE.

Foto’s: Aron Nijs