Algemene redactie
31 juli 2020

Boswachterspreekuur met José Hermens op Fort Sint Pieter

Als je een wandeling maakt op de Sint-Pietersberg dan bestaat de kans dat je een (vrijwillige) boswachter tegen het lijf loopt. Zij lopen elk weekend en in vakanties over de berg en in de groeve. José is een van hen. Ze geeft aan dat je dan gewoon een gesprek met hem of haar kunt aanknopen. Mocht je er geen tegenkomen dan bestaat er nu de mogelijkheid om gebruik te maken van het boswachterspreekuur.

Op 17 juli vond in het bijgebouw van Fort Sint Pieter het eerste boswachterspreekuur plaats met José Hermens. Diverse mensen bezochten haar op deze plek en ze hadden uiteenlopende vragen. José had zich goed voorbereid, maar desondanks moest ze af en toe haar hulplijnen inzetten. Ze vindt het niet erg om vragen te krijgen waar ze weinig of niets van af weet. Zo kan ze juist haar kennis uitbreiden.

Haar functie bij Natuurmonumenten is Boswachter communicatie & beleving in Zuid-Limburg. Ze heeft inmiddels een mooie flora en fauna basiskennis in huis, maar specialismen laat ze graag over aan haar collega’s of mensen uit haar netwerk. Oorspronkelijk komt ze uit de hotellerie en toerisme branche. De kennis die ze daar heeft opgedaan komt binnen haar huidige functie goed van pas. Ze probeert dan ook even een persoonlijk moment in te bouwen voor diegenen die met een vraag langskomen. Het gastvrouwschap stroomt duidelijk door haar aderen. Heeft ze niet meteen een antwoord paraat, dan komt ze daar later op terug. Alle vragen zijn welkom, ook vragen die geen betrekking hebben op dit gebied.

Bij Natuurmonumenten houden ze zich strikt aan de RIVM richtlijnen met betrekking tot corona, zodat mensen die zich kwetsbaar voelen ook langs kunnen komen. Heb je een lichamelijke beperking? Dan is de weg naar deze locatie prima begaanbaar. Haar collega Marjon die gespecialiseerd is in de vogelkijkplek “De Kiekoet“, waar de zeldzame oehoe te ontdekken valt, rijdt zelf ook op haar scootmobiel en dat gaat tot nu toe allemaal prima.

Elke derde vrijdagmiddag van de maand kan je spontaan langskomen tussen 16.00 en 18.00 uur. Om drukte te spreiden is het handig om een afspraak te maken met de boswachter via zuidlimburg@natuurmonumenten.nl. Het adres is Luikerweg 80 in Maastricht.

Natuurmonumenten biedt vele leuke activiteiten voor jong en oud aan. Zo is sinds kort OERRR actief in Maastricht. Voor ouders met jonge kinderen is dit programma heel leuk en leerzaam. Hou de website van Natuurmonumenten in de gaten, want er vinden geregeld educatieve workshops plaats. OERR biedt ook leuke speurtochten en kinderfeestjes aan. Hoe jonger kinderen met de natuur in aanraking worden gebracht hoe beter.

Door: Frederique PronkLees ook