Vroeger in Boschstraatkwartier

Ooit woonden hier de ‘pottemennekes’ die werkten in de fabrieken van Petrus Regout en waren de woonomstandigheden erbarmelijk.

Deze buurt ontleent zijn naam aan de Boschstraat. Dit was vroeger een belangrijke uitvalsweg naar ‘s-Hertogenbosch. Aan het einde van de straat stond de stadspoort, de Boschpoort, gebouwd in de Middeleeuwen. Nadat in 1867 de vestingstatus van Maastricht werd opgeheven, is de poort gesloopt.

Sphinx aardewerk
Penitentenpoort-boschstraatkwartier

In de Late Middeleeuwen was het Boschstraatkwartier het hart van een bloeiende lakenweversindustrie. Enkele straatnamen herinneren hier nog aan. De opening van het kanaal Maastricht-Luik in 1850 zorgde voor een versnelling van de industriële ontwikkeling. Fabrieken schoten als paddenstoelen uit de grond en het Boschstraatkwartier veranderde in een arbeiderswijk. Veel arbeiders – ook wel ‘pottemennekes’ genoemd – woonden opeengepakt in kleine ruimtes met primitieve voorzieningen.

Eind jaren ‘70 werd deze bebouwing afgebroken en vervangen door nieuwe woonwijk met appartementen en verkeersluwe straten, ook wel de ‘Havezathe’ genoemd. Dit binnenstedelijke herontwikkelingsproject trok landelijke aandacht door zijn opzet. Aan de Boschstraat, ‘t Bassin en de Van Hasseltkade vind je nog een groot aantal monumentale panden.

Monumenten

In het Boschstraatkwartier staan tal van monumentale panden, zowel oud als jong. Van de gotische Sint-Matthiaskerk, de 18e-eeuwse herenhuizen tot aan de industriële papierfabriek. De Boschstraat zelf heeft maar liefst 70 rijksmonumenten.

De eerste steen voor de huidige Sint-Matthiaskerk, gelegen aan de Boschstraat, werd gelegd in 1351. De kerk is gebouwd in Maasgotische stijl van mergelsteen op een plint van Naamse steen. In de 17e eeuw ging de fabel rond dat de lakenwevers van het Boschstraatkwartier de bouw van de kerk hadden bekostigd door elke keer als er gevloekt werd een boete te heffen.

 

In 1528 ontstond er brand in de toren na blikseminslag. Na deze brand bleef de toren onvoltooid tot aan het eind van de 18e eeuw. Toen werd de huidige, enigszins merkwaardige, spits voltooit. De laatste restauratie aan de kerk vond plaats van 1982 tot 1990.

Matthiaskerk – inkttekening van J. de Beijer 1749 – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Inwoners over vroeger

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in

Boschstraatkwartier: een wandeling door de vroege industriestad

In de eerste helft van de negentiende eeuw kreeg Maastricht betekenis als eerste industriestad van Nederland. Dit gebeurde juist in het Boschstraatkwartier.

Wil je de monumenten en rijke geschiedenis van de Boschstraat zelf beleven? Loop dan mee met deze mooie wandeling die start op de Markt, bij het standbeeld van Mickelers. Hieronder vind je de link naar de wandeling (PDF).

lees meer