Karin Somers
TIM-verslaggever 23 juli 2020

Borrel Noten: muzikale vakantie in eigen stad

Dit jaar geen André Rieu, geen Preuvenemint. Zo wordt de zomer wel erg stil voor een bruisende stad als Maastricht. Dat kan anders, vindt Cultura Mosae.  Daarom zorgt deze stichting vijf weken lang, vijf dagen per week voor muzikale zomeravonden in Mediterrane sfeer. Onder de noemer Borrel Noten kan er toch geproost worden op zonnige klanken.

Tussen stadsmuur en stadspark
“Er staan zo’n 25 optredens gepland”, vertelt Renske Thomas van Cultura Mosae. “Van jazz en pop tot klassiek en mediterraan. Diverse bands serveren smaakvolle livemuziek bij het terras van d’n Hiemel. Gelegen tussen stadspark en stadsmuur, met de Jeker kabbelend op de achtergrond, wordt dat volop genieten van heerlijke zomeravonden.” Woensdag 22 juli was de aftrap met het Limburgs BlaasKwintet. Met een kleine 100 bezoekers was deze gezellige eerste avond een succes te noemen. Tot en met 23 augustus kunnen bezoekers gratis genieten een gevarieerd programma vanaf 21.00 uur.

Een programma in vakantiesferen
Voor het programma ging Cultura Mosae op zoek naar kleine, talentvolle ensembles. “Hiervoor werkten we samen met Giel Coenen, programmeur van Jekerjazz”, aldus Renske’s collega Tom Berghmans. “Samen zijn we tot een gevarieerd programma gekomen, met een mooie mix van jazz, strijkers, poppy singer-songwriters en klassieke ensembles.” Hij noemt enkele voorbeelden. “The Rosenberg is een groep die behoort tot de absolute top in de wereld van de Gypsy Jazz. Carlo Nardozza is een van de beste trompettisten van de jonge generatie.. en wegdromen naar verre muziekgebieden kan bij Gaetano & Giuseppe. Zij weten altijd een fantastische sfeer te creëren met hun warme stemmen.” De nodige Franse klanken – om het Mediterrane borrelplankje af te maken – zijn afkomstig van Trio 2CV. Nog niet genoeg gereisd in gedachten? Dan nemen de Limburgse zangeres Charlotte Haesen en Duitse gitarist Philip Breidenbach je mee rond de wereld met een mix aan muziekstijlen.

Corona?
Het idee voor Borrel Noten ontstond al begin dit jaar. Renske: “We hadden de vergunning al aangevraagd. In de vakantieperiode, tussen de concerten van André Rieu en het Preuvenemint, is er niet veel te doen in de stad en speciaal voor de thuisblijvers en verblijfsgasten wilden we iets organiseren.” Maar toen kwam corona en stonden alle plannen on hold. “Zodra bekend werd dat vanaf 1 juli de versoepelingen van kracht waren, hebben we de draad weer opgepakt en de plannen aangepast. We zijn nu het eerste live muziekevenement in de openbare ruimte in Maastricht. Dus wees er snel bij, er is een beperkt aantal plekken en je kunt niet reserveren!”. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de coronamaatregelen. “De 120 zitplekken voor gasten worden coronaproof opgesteld met anderhalve meter afstand.” En mocht het weer toch niet zo Mediterraan zijn als gewenst? “Dan wordt het concert naar binnen verplaatst naar d’n Hiemel.”

Het volledige programma van Borrel Noten lees je op www.culturamosae.nl 

 Lees ook