Vroeger in Borgharen

Tussen het Julianakanaal en de Maas ligt het kerkdorp Borgharen. Het dorp is ontstaan in de late Middeleeuwen. De aanzienlijke familie Van Haeren bouwde hier in de 13de eeuw Kasteel Borgharen waarnaar het dorp is vernoemd.

Het huidige kasteel bestaat uit een zeventiende-eeuws hoofdgebouw alhoewel de restanten van het oorspronkelijke kasteel nog steeds zichtbaar zijn. Tot 1380 was Borgharen een vrije Rijksheerlijkheid. Later kwam het onder Staatsbewind te staan. De oorspronkelijke romaanse Sint-Cornelius kerk werd rond 1600 vernieuwd; de huidige kerk dateert uit 1888.

Borgharen, Maastricht 2015
Borgharen, Maastricht 2015

Tijdens opgravingen in de jaren negentig in het gebied tussen Borgharen en Itteren is een groot aantal ontdekkingen gedaan. Zo werden restanten van de Romeinse villa Borgharen-Pasestraat en 23 merovingische graven ontdekt. Later tijdens opgravingen in 2010 werd bij de Oostelijke Rug tussen de Spekstraat en de Pasestraat tijdens graafwerkzaamheden een uniek massagraf met resten van 69 paarden ontdekt.

De komst van het Julianakanaal in 1930 zorgde ervoor dat het dorp enigszins geïsoleerd kwam te liggen. Tijdens een overstroming van de Maas in 1993 werd Borgharen zwaar getroffen.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in

Boschstraatkwartier: een wandeling door de vroege industriestad

In de eerste helft van de negentiende eeuw kreeg Maastricht betekenis als eerste industriestad van Nederland. Dit gebeurde juist in het Boschstraatkwartier.

Wil je de monumenten en rijke geschiedenis van de Boschstraat zelf beleven? Loop dan mee met deze mooie wandeling die start op de Markt, bij het standbeeld van Mickelers. Hieronder vind je de link naar de wandeling (PDF).

lees meer