Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 14 januari 2021

Bonnefanten College verwelkomt nieuwe leerlingen met virtuele open dag

Open dagen op middelbare scholen staan op de lange lijst van dingen die wegens corona niet door kunnen gaan. Lastig, want hoe moeten leerlingen in groep 8 nu een goede schoolkeuze maken? Bij het Bonnefanten College hebben ze daar een veilige en eigentijdse oplossing op gevonden: een virtuele schooltour. Zo kunnen de nieuwe leerlingen van komend jaar alsnog kennismaken met hun nieuwe omgeving.

Op de gevel van het Bonnefanten College prijkt een uitspraak van Nelson Mandela: “Ik ben omdat wij zijn.” Daarnaast zie je een legoblokje. Deze combinatie toont waar het Bonnefanten College voor staat: samen bouwen aan de toekomst. Dit geeft echter nog geen compleet beeld van de school, met zijn sfeer en bijzonderheden. “Tijdens een fysieke open dag kun je door het gebouw lopen, kennismaken met medewerkers en een gevoel krijgen bij de school,” zegt Nick van Lieshout (26), geschiedenisdocent en PR-medewerker. “Dit gevoel ontbreekt nu, wat een gemis is, omdat het zo belangrijk is voor je schoolkeuze.” Ook andere middelbare scholen gaan voor een digitale oplossing. Zo organiseert het Bernard Lievegoed College online proeflessen en laat het Sint-Maartenscollege leerlingen vloggen.

Het Bonnefanten College op je beeldscherm

Het team van het Bonnefanten College laat zich niet uit het veld slaan door corona. “Toen eind 2020 bleek dat een open dag niet mogelijk was, gingen we kijken naar alternatieven,” vertelt Nick. “We willen ouders en kinderen een beeld geven van de school en de sfeer. Als we de bezoekers niet naar de school kunnen laten komen, dan brengen we de school naar de bezoekers.” Digitaal, welteverstaan. Het resultaat is een online schooltour, die sinds 9 januari op de website van het Bonnefanten te zien is. Tijdens de virtuele tour maak je een wandeling door het gebouw en ontdek je video’s van activiteiten van de school. “Deze fragmenten zijn authentieke beelden, voorbeelden van de dingen die we hier doen.” Ook zie je een talkshow: Het Bonnefanten College Live, waarin medewerkers vertellen over de zorgstructuur, de loopbaanbegeleiding, muziektalent, de leerlingen- en ouderraad en nog meer belangrijke onderwerpen voor de school.

“De online open dag is een duurzaam concept, dat we nog jaren kunnen gebruiken”

De eerste in de omgeving

De virtuele schooltour is totaal anders dan het dagelijkse werk van het docententeam. De beelden uit het archief van de school zijn aangevuld met speciaal voor de digitale open dag gedraaide opnames. Voor Nick was het een openbaring: “Als je producties op tv of internet ziet, dan besef je niet hoeveel werk erin zit. Voor een paar minuten beeldmateriaal ben je soms uren aan het opnemen.” Het Bonnefanten College is de eerste middelbare school in Maastricht die zijn digitale open dag mag tonen, maar niet de enige. “Afgelopen jaar hebben de scholen al afspraken gemaakt over de data van fysieke open dagen. Om verwarring te voorkomen, houden we die data aan.” Nick raadt nieuwe leerlingen aan om ook de digitale open dagen van andere scholen te bekijken. “Iedere school in Maastricht-Heuvelland heeft iets unieks, en het is belangrijk dat je een beeld krijgt bij iedere school. Zo kun je een schoolkeuze maken die past bij jouw gevoel.”

Onderwijs met een glimlach, een knipoog en een duim

Ook voor de huidige leerlingen van het Bonnefanten College is alles anders dan anders. Alleen de eindexamenleerlingen mogen naar school; de rest krijgt online les. Ondersteuning van de leerlingen is belangrijk: “Als de leerlingen in de klas zitten, kun je hen snel te hulp schieten. Nu moeten ze zelf met hulpvragen komen.” Een hoofdrol is weggelegd voor het zorgteam en de mentoren van de school. “Het zorgteam brengt leerlingen met behoefte aan extra steun in kaart. De mentoren monitoren de ontwikkelingen van hun mentorklas en schakelen met vakdocenten als het nodig is.” Voor zowel de leerlingen als de docenten is het een periode vol uitdagingen en Nick kijkt uit naar een toekomst waarin hij weer fysiek les kan geven, mét de lessen van de afgelopen tijd in gedachten. “De online open dag kunnen we bijvoorbeeld nog jaren gebruiken. Fijn om een bijdrage te leveren aan zo’n duurzaam concept.”

Foto’s: Imageyes PhotographyLees ook