Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 juni 2019

Boetekentoer deel 2: 50 Jaar Ascension; de helden van Got Talent en Slaag op Moojer Maos

Het Pinksterweekend zit er bijna op. Hier bij Thuis in Maastricht heeft u van ons nog deel 2 van ’t Boetekentoer tegoed en later nog veel foto’s in Weekendbeeld. In dit extra deel aandacht voor 50 jaar – voormalig (anderen zeggen forever young) – jongerenkoor Ascension. Echt jong zijn de sterren die deelnamen aan I Got Talent van Campus Special Needs. Voor de agenda ‘special events’ noteer alvast zaterdag 29 juni. Dan is er de tweede editie ‘Slaag op Moojer Maos’. Een bijzondere lunch was er in de burgemeesterskamer en de stadsnatuur (inclusief donder en bliksem) blijft ’t Boetekentoer boeien.

 

 

Het Flower Power zangkoor Ascension van de kerk van Pottenberg bestaat 50 jaar

De jeugd van tegenwoordig heeft er waarschijnlijk weinig weet van. Maar toen PinkPop voor het eerst in Geleen van zich liet spreken trok de katholieke kerk in Maastricht wekelijks nog volle ‘zalen’. En voor jongeren waren in die tijd speciale missen die muzikaal werden ondersteund door jongerenkoren die beatmuziek speelden,  die brachten muziek met een hoog hippie gehalte, dus met veel Love & Peace en een Flower in the Hair. Ascension was zo een koor dat de jeugd wist te boeien om naar de kerk te komen of om lid van te worden. En zondag 23 juni aanstaande viert dit koor het 50-jarig jubileum met een uitgebreide concertmiddag vol met ‘herinnert u zich deze nog’ hits.

Later komt u op Thuis in Maastricht nog meer geschiedenis van Ascension tegen en uiteraard ook foto’s van het jubileumconcert. Nu laten we u weten dat het optreden 50 Jaar Ascension op zondag 23 juni plaatsvindt in de Sint Lambertuskerk en om twee uur ‘s middags begint. Wie van de partij wil zijn moet niet te lang dralen. Het concert is bijna ‘uitverkocht’. Ga voor het reserveren van kaartjes en informatie over het koor naar www.ascensionmaastricht.nl

Alleen maar winnaars bij de Got Talent van Campus Special Needs in Muziekgieterij

Muziek en jongeren hoort net zo bij elkaar als Cruyff en Ajax of Maastricht en de Sint Servaasbrug. Toch is muziekmaken niet voor alle jeugd een abc’tje. Kinderen met een beperking moeten vaak heel wat meer inspanningen leveren om toch een van de leukste dingen in het leven toch te kunnen doen. Gelukkig is er in Maastricht de onderwijsgroep Campus Special Needs. En de jongeren daaraan verbonden krijgen jaarlijks de gelegenheid hun muzikale talenten te ontwikkelen en niet minder onbelangrijk te showen en te laten horen. Afgelopen dinsdag (4 juni) vond de achtste editie plaats van de Campus Special Needs (C.S.N.) Got Talent. In deze ’t Boetekentoer een verslag en enkele foto’s van de unieke muziekmiddag in de Muziekgieterij.

‘Vet, Cool, Wauw mooie plek’ zijn de reacties als de leerlingen van de Campus Special Needs locatie Frans van de Laarplein de Muziekgieterij binnendruppelen. Al heel wat jaren organiseert
muziekdocent Guido Heijnen de ‘Got Talent’ – dag voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Dit jaar voor het eerst in het popmuziekwalhalla (bijna klaar) van Maastricht. “In het verleden transformeerde ik onze gymzaal tot een poppodium, maar dit is toch veel echter, “geeft Guido Heijnen aan. “Ieder talent krijgt op deze dag zijn of haar eigen podium en ‘moment of fame’.” Dat de leerlingen graag gebruik maken van de mogelijkheid, blijkt uit het groot aantal optredens. Maar liefst 19 zeer diverse optredens passeren in twee uur tijd de revue. De voorstelling start met een optreden van de ‘Max- band’. Onder luid applaus van het publiek betreden zij het podium en spelen met veel enthousiasme het nummer Shotgun van George Esra. De talentendag vraagt jaarlijks veel voorbereiding, maar dat is het dubbel en dwars waard als je al die enthousiaste leerlingen ziet. Guido Heijnen: “Uit ervaring, maar ook
uit wetenschappelijk onderzoek, is gebleken dat dit een bijzonder positief effect heeft op het zelfvertrouwen van de leerling en op zijn/haar algemene schoolprestaties. Vandaar dat wij als school hier veel waarde aan hechten.”

Over Campus Special Needs C.S.N. “ leren voor de toekomst “ is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar die specialistische onderwijsexpertise nodig hebben om tot leren en ontwikkelen te komen. Het voordeel van deze samenwerking is dat professionals van alle disciplines onder een dak werken om iedere leerling onderwijs op maat aan te bieden. Onder de noemer Campus Special Needs werken samen: de scholen voor speciaal onderwijs SO Jan Baptist en SO Don Bosco en tevens VSO(voortgezet) speciaal onderwijs Jan Baptist, Don Bosco en de afdeling VSO AD (arbeidsmarkt en dagbesteding) van het IVOO. 

Tweede Slaag op Moojer Maos dit jaar met sloep- en drakenbootwedstrijden

Uiteraard hebben we ook in dit Boetekentoer een alleraardigst en bijna al een traditie evenement. Zaterdag 29 juni vindt op de Maas de tweede editie plaats van de sloepwedstrijd Slaag op Mooier Maos. Voor deze sport is het een must om behalve flink wat spierkracht net zo zeer in het bezit te zijn van goede techniek. Tenminste wil je als team kans maken om als eerste over de finish te komen. Net zoals verleden jaar gaan die zaterdagmiddag – vanaf half een wordt gestart – teams uit heel Nederland de strijd op de Maas met elkaar aan. Gestart wordt ter hoogte van de Maastrichtste Watersport Club (MWC). Het spectaculaire keerpunt is bij de Sint Servaasbrug. Daar moeten de stuurmannen van de sloepen hun team extra manoeuvres laten maken. Wie dat het beste doet – door een vakjury beoordeelt – wint de Rob van Voorden wisseltrofee.

Het startschot van de wedstrijd wordt gegeven door burgemeester Annemarie Penn – te Strake. Tot nu toe hebben maar liefst 21 sloepen ingeschreven. De eerste boten worden bij MWC terugverwacht rond de klok van drie uur ’s middags.

Dit jaar blijft het overigens niet alleen bij een sloepwedstrijd. Ook gaan in diezelfde middag drakenboten met elkaar in de slag. Net zoals voor de sloepen zijn er in het zomerseizoen op tal van Nederlandse wateren officiële wedstrijden. Het zal niet verbazen dat de drakenboot een Chinese oorsprong kent. Het is een open kano van ongeveer 12,5 meter lang, waarin maximaal 20 peddelaars om en om links en rechts plaatsnemen. Het peddelen is een heel andere discipline dan het sloeproeien en vraagt om een heel eigen, best ingewikkelde, techniek. Het aanwezige publiek op 29 juni kan dat zelf constateren. Voor in de boot zit een trommelaar die het peddelritme aangeeft dat hoog kan oplopen en daarmee ook de snelheid waarmee gevaren wordt. De stuurman bepaalt de koers. Bij officiële wedstrijden moeten de boten worden voorzien van een drakenkop, een staart en “schubben” op de romp. Zo ook bij de wedstrijd in Maastricht.

Estafette gesprekspartners op lunchbezoek bij burgemeester. 

Voorafgaand aan de stoet 50 Jaor Gieg inviteerde burgemeester Annemarie Penn – te Strake met deelnemers van de zogenaamde estafettegesprekken. Al geruime tijd praat zij met grote regelmaat met een inwoner over het wel en wee van de stad. Gaat de burgemeester normaliter op visite bij een stadsgenoot; met alle activiteiten rondom het stadhuis tijdens het jubileumfeest van Gigantius zag zij een mooie gelegenheid om met alle gesprekspartners tot nu toe uit te nodigen voor een lunch in het stadhuis. In de burgemeesterskamer kwam het gezelschap – ongeveer 15 mensen – dik een uur bij elkaar om vervolgens met zijn allen naar de historische optocht te kijken. Binnen het stadhuis wordt dit burgemeestersinitiatief het estafettegesprek genoemd. Wie een gesprek met de burgemeester heeft gehad geeft aan bij wie ze de volgende keer op bezoek gaat. Dat resulteert – zo bleek die zondag – in nogal veel variëteit. Van Math d’n Ingel tot een jonge Portugese werkzaam bij Mercedes Benz; van Supermaan Glenn Wijntjes tot een academicus afkomstig uit het Sultanaat Oman (buurland van de Verenigde Arabische Emiraten).

Van alles en nog wat weer

Dat het weer dit voorjaar erg ‘op en neer gaat’ mag een understatement genoemd worden. In tegenstelling tot verleden jaar is het nogal wisselvallig. Tot nu toe nog geen spoor van een ‘long hot summer’. De afgelopen week kreeg Maastricht – gelukkig iets minder dan elders – te maken met een aantal stevige onweersbuien. Indien lekker hoog en droog binnen vertoevend is dat niet per se een vervelend voorval. Na de Eurovisie Songfestival winst van Duncan Laurence’s Arcade geeft dat zelfs de gelegenheid terug te denken aan een van de mooiste liedjes van deze wedstrijd ooit: The Common Linnets’ Calm After The Storm. ’t Boetekentoer wilde trouwens graag weten hoe het na een paar keer flink wat regen en wind is gesteld met de bloemetjes en de bijtjes van Maastricht. Een rondje langs diverse plekken gaf al snel uitsluitsel: zorgen om niks.

 

 

 

 

 Lees ook