Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 25 november 2020

Boerderij Daalhoeve: gezellige beestenboel met maatschappelijke functie

Wie bekend is in Daalhof, kent vast de levendigheid van Daalhoeve wel. Deze knusse zorgboerderij biedt ruimte aan diverse dieren, van schattige pony’s en minivarkentjes tot kleurrijke ara’s en grappige stokstaartjes. De boerderij is een feest voor dierenvrienden van alle leeftijden, maar ook een zinvolle dagbesteding voor het vrijwilligersteam.

De traditionele hoeve uit 1936 en de omringende stallen en weilanden bieden plaats aan talloze diersoorten. Je kunt er een terrasje doen, voor kinderen is er een speeltuin en je krijgt in het winkeltje producten van eigen erf. Tussen al die bedrijvigheid door doen vrijwilligers hun werk en leren stagiaires hoe het er in de dierenverzorging aan toegaat. “Sinds een vrijwilligersbestuur Daalhoeve heeft overgenomen in 2012, is het een belangrijke ontmoetingsplaats geworden,” vertelt Marie Biesmans (27), vrijwilligersmakelaar van Daalhoeve. “De boerderij is zeven dagen per week open en organiseert meerdere keren per jaar activiteiten. Sinds 2016 heeft Daalhoeve zich ook ontwikkeld als zorgboerderij. Hier werken vrijwilligers met de meest diverse achtergronden, van jong tot oud, Nederlands- of anderstalig, met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt, met of zonder fysieke of psychische beperking.”

Knoevelkat en knuffeldromedaris

Dankzij de verzorging door vrijwilligers, stagiaires en leerlingen van het Citaverde College hebben de dieren van Daalhoeve een leventje om jaloers op te zijn. “Mens en dier zorgen hier voor elkaar,” vertelt Marie. “De dieren krijgen een lekkere maaltijd, een schone stal en de nodige aai. Andersom staan de dieren altijd klaar om wat liefde te geven en oordelen ze nooit. Dit maakt het werk op de boerderij voor de vrijwilligers een ideale activiteit om je hoofd leeg te maken.” Voorbeelden van mooie ontmoetingen tussen mens en dier te over: “Onze huiskat Milo is steeds op zoek naar iemand om met hem te knuffelen – of om hem eten te geven. Maar ook bij onze dromedarissen hebben we een echte knuffelaar: Lisa. Ze komt altijd nieuwsgierig hallo zeggen en ze houdt ervan als je haar een aai geeft. De lammetjes zijn ook een succes als iemand op zoek is naar een knuffeldier.”

“Dieren staan altijd klaar om wat liefde te geven en oordelen nooit”

Onderling respect

Niet alleen tussen mens en dier, maar ook tussen mensen onderling is de sfeer goed op Daalhoeve. De boerderij biedt iedereen een veilige omgeving zonder werkdruk. “Doordat we met vrijwilligers werken, is er geen sprake van competitie,” ziet Marie. “Het team helpt elkaar, zonder elkaar te beoordelen.” Een respectvolle werkhouding is daarom de belangrijkste vereiste als je als vrijwilliger bij Daalhoeve aan de slag wilt. Onder die voorwaarde is er allerlei leuk werk te doen – ook als dierenverzorging niet je eerste keuze is. “De vrijwilligers in de horeca en in het winkeltje houden juist meer van lekker koken of een praatje maken met de bezoekers,” vertelt Marie. “Wij bieden de plek, en het is aan de vrijwilliger om zich die plek eigen te maken. Wij denken hierin mee en zijn flexibel.”

Plezier verzekerd

Niet alleen op de boerderij zelf ontmoet je de vrijwilligers van Daalhoeve. Ze zijn ook actief in groenprojecten op andere locaties in de stad, zoals in het Stadspark, Buitenplaats Vaeshartelt of Tuincentrum Groen op het voormalige Ericaterrein. Ook de schaapskudde van Daalhoeve kun je elders in de stad zien grazen. “Steeds meer organisaties met een sociaalmaatschappelijk doel in hun visie vinden bij ons de perfecte samenwerking,” verklaart Marie. “Bovendien willen wij voor al onze vrijwilligers een passende plek, ook buiten de muren van Daalhoeve, wat voor sommigen een stap in de richting is van herintegratie in de maatschappij.” Maatschappelijk bewust, diervriendelijk en supergezellig dus. “Of je nu als bezoeker onze dieren wilt bewonderen of als vrijwilliger in de horeca wilt werken, of je nu één jaar oud bent of negentig, op boerderij Daalhoeve is plezier verzekerd.”Lees ook