Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 21 april 2021

Boek over honderd jaar historie binnen ‘jonge’ fusieclub

Een jubileumfeest ging vorig jaar nog aan de neuzen van Geusselt Sport-leden voorbij. Met de druk van een boek over honderd jaar historie van de club, is er nu toch een blijvende herinnering aan de bijzondere verjaardag van de voetbalvereniging. En hoe kan het ook anders? In het boek is er uiteraard ruimte voor de twee clubs die opgingen in Geusselt Sport: Rapid en WVV.

Fusieclub Geusselt Sport ontstond zelf in 2012, toen de club in het eerste jaar meteen als een raket van start ging en de helft van de seniorenelftallen kampioen zag worden. Als verjaardag van de nieuwe vereniging is de oprichtingsdatum van Rapid (1920) aangehouden. Deze club deelde enkele jaren vóór de fusie zijn eigen accommodatie met WVV (1928), omdat deze vereniging gedwongen zijn eigen plek diende te verlaten vanwege de komst van het Geusseltbad. Beide verenigingen draaiden in die jaren slecht en zakten af naar de vijfde klasse amateurs. Na enkele seizoenen apart, besloten ze te fuseren.

Historie Rapid

In het boek staat auteur Jacques Verham uitgebreid stil bij de historie van Rapid en WVV. Rapid bijvoorbeeld, dat gesticht is door pater Oscar Huf in 1920 als tegenhanger van stadsclub MVV. De jezuïet kon het niet verdragen dat er acht leden van zijn congregatie (een vereniging voor godsdienstoefeningen) bij MVV samenspeelden met enkele ongelovigen. Van Rapid kon je echter alleen lid worden als je tevens tot de jongeherencongregratie behoorde, die bestemd was voor studerende jongeren. Net als de latere fusieclub waren ook de beginjaren van Rapid een groot succes. Zowel een jaar als twee jaar na de oprichting in de jaren ’20 werd Roomsche IJdel Prijkt In Daden (waar Rapid voor staat) kampioen. Er is verder plek voor oude krantenknipsels in het boek, ook over lagere elftallen. Zoals over de monsterzege die Rapid 5 ooit boekte op Biesland 3. Het werd 2-30. In de tweede helft scoorde Rapid 21 keer.

Historie WVV

Hoewel de auteur en samenstellers bij Rapid al veel informatie konden halen uit eerdere jubileumboeken, was dat bij WVV wat lastiger. Desondanks is er ook een hoop aandacht voor de historie van de volksclub. Het idee voor oprichting van WVV ontstond bij de kapper. Vaste klant Pruuske Jaspers stelde tijdens een knipbeurt voor om een voetbalclub op te richten en vraagt medewerking van coiffeur Leo Stallenberg, die daar al ervaring in had want hij was medeoprichter van voetbalclub Blauw-Zwart. In het boek is tevens veel aandacht voor de vele huisvestingsproblemen die WVV kende in zijn bestaan. Zo verloor de club zijn onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de bezetters het vaste speelveld confisqueerden. Symbolisch voor de vele problemen met de huisvesting is de laatste verhuizing naar de kantine van Rapid, het laatste terrein waar WVV ooit een thuiswedstrijd speelde.

Geusselt Sport

De laatste twintig pagina’s zijn uiteraard voor de uiteindelijke fusieclub, met de succesverhalen, maar ook de problemen: bijvoorbeeld dat het onderscheid tussen de leden, afkomstig van beide fusiepartners, lang zichtblaar bleek en ook hoorbaar tijdens discussies in de kantine. Iets dat nu overigens tot het verleden lijkt te behoren.

Leden die het 124 pagina’s tellend boek in de kast willen krijgen, kunnen zich op 29 april in de kantine van Geusselt Sport melden om een gratis exemplaar af te halen. Vanaf deze datum kan dat elke dinsdag en donderdag. Oud-leden, sympathisanten en vrienden van de club kunnen het boek voor 12,50 euro per stuk bestellen. Dit kan door een mail te sturen naar geusseltsport@gmail.com.Lees ook