Redactie
15 juni 2020

Bloeiende berm langs fietspad

Langs het fietspad tussen Itteren en Borgharen pronken klaprozen en heriken in de berm. Een bloeiende berm die alleen maar nog mooier wordt. Want vorig jaar is er een bloemmengsel ingezaaid dat de berm zal veranderen in een bloemenzee. Het initiatief hiervoor kwam van een buurtbewoner. Sander Bastings uit Itteren vertelt hoe hij op het idee kwam en hoe hij het voor elkaar kreeg. Ook lees je hoe je zelf jouw groene ideeën kunt aandragen bij de gemeente.

De bloemenberm tussen Itteren en Borgharen met Sander Bastings en zijn kleindochter (Jonathan Vos Photography)

Sander: “Het begon toen voor de hoogwaterbeveiliging en de natuurontwikkeling veel was afgegraven bij de weg tussen Itteren en Borgharen. Onder andere het fietspad moest eraan geloven. Op verzoek van de dorpsraad heeft het Consortium Grensmaas een nieuw fietspad aangelegd langs de bestaande weg. De dorpsraad wilde ook graag bomen langs dat fietspad. In samenspraak met de gemeente is er toen een project opgezet. Iedereen kon meedoen aan het project en een boom adopteren voor 25 euro. Het was een succes.”

Contact

Het idee voor de bloemenberm deed hij op tijdens een autorit in de buurt van Nijmegen. “Ik zag daar langs de weg een indrukwekkende bloemenzee staan in de berm. Dat was zo’n mooi gezicht. Ik dacht, dat zou wat zijn voor bij ons langs het fietspad. In de tijd dat ik nog in de dorpsraad zat, had ik contact met Frank Mommers van de gemeente over het maaien van de bermen. Ik heb Frank gebeld en hem verteld over de bloemrijke berm en gevraagd of dat ook iets was voor de berm tussen Itteren en Borgharen. Frank nam contact op met het Centrum voor natuur- en milieueducatie (CNME). Samen hebben we onderzocht wat kon.”

Bloemmengsel

“Begin november heeft het CNME een bloemmengsel ingezaaid langs het fietspad tussen Itteren en Borgharen over een afstand van 150 meter. Het mengsel is speciaal geschikt voor bloemrijk grasland en bermen. Het bevat lage en middelhoge bloemsoorten die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en vogels.” Op dit moment trekken klaprozen en heriken de aandacht. Die waren niet ingezaaid maar dat zaad lag te wachten in de grond: een mooie bonus. De ingezaaide bloemsoorten zijn wel al aanwezig, maar vallen nog niet op omdat ze nog niet bloeien. Een kwestie van tijd voordat de fietsers (en bijen) kunnen genieten van de paarse morgenster, de wouw en vele andere soorten. Wie afstapt, kan nu al genieten van de kleine ratelaar.

Groene ideeën

Neeltje van de Braak is loketmedewerker Zelfbeheer bij de gemeente. “Als mensen zelf openbaar groen willen onderhouden of goede ideeën hebben voor of over het openbaar groen, dan kunnen ze altijd bij ons terecht. Het voorbeeld van de bloemenberm is geen écht zelfbeheer omdat de buurtbewoners de berm niet zelf onderhouden. Maar we zijn wel blij dat ze het idee hebben aangedragen en dat we als gemeente hier iets mee konden doen.”

Zelf aan de slag
Wil je zelf een stukje openbaar groen onderhouden? Meld je dan altijd bij mijngroen@maastricht.nl. Soms krijg je ‘vrij spel’. Soms kijkt een groenontwerper mee. In alle gevallen staan de medewerkers van Mijn Groen Maastricht en CNME voor je klaar met advies. Ze kijken voor je wat kan, helpen je aan gereedschap en brengen jou in contact met andere zelfbeheerders. Plus je voorkomt dat de hoveniers van de gemeente aan de slag gaan met het groen dat jij onderhoudt.

Meer weten of inspiratie opdoen? Kijk eens op www.mijngroenmaastricht.nl of volg Mijn Groen Maastricht op Facebook en Instagram.

Bijvriendelijke gemeente

 Sinds vorig jaar is Maastricht een officiële bijvriendelijke gemeente. Op allerlei plekken in de stad werkt de gemeente aan het bijvriendelijk maken van de omgeving. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er het hele jaar bloeiende planten zijn en door bijvriendelijk bermbeheer.

Meer weten? Check  https://www.nederlandzoemt.nl/gemeenten/bijvriendelijkbeheer/Lees ook