Vroeger in de Binnenstad

Grofweg kan de geschiedenis van Maastricht worden ingedeeld in vier fasen: Romeinse vesting, middeleeuws religieus centrum, garnizoensstad en vroege industriestad. Als je door de binnenstad loopt, vind je nog veel terug uit deze tijdperken.

Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting, rond het begin van onze jaartelling. Vanaf de 2de eeuw kreeg Maastricht een stedelijk karakter. Naast stenen woonhuizen verschenen toen ook enkele indrukwekkende openbare gebouwen in het straatbeeld.

Binnenstad, Maastricht 2015
Binnenstad, Maastricht 2015

In de middeleeuwen kreeg de stad een religieuze functie. Het graf van Bisschop Sint Servatius trok veel pelgrims. Tot 1867 was Maastricht een vesting- en garnizoensstad. Een kwart van de bevolking bestond uit Spaanse, Staatse en Franse soldaten. In de 19de eeuw ontwikkelde Maastricht zich tot de eerste industriestad in Nederland. De binnenstad werd bewoond door arbeiders. In het straatbeeld veel buurtwinkeltjes en speciaalzaakjes, kleine en grote fabrieken.

In de jaren ’60 trokken veel bewoners naar de buitenwijken. De functie van de binnenstad veranderde langzaam. De toenmalige burgemeester wilde een groot deel van de binnenstad slopen om zo plaats te maken voor moderne gebouwen en brede toegangswegen. Actiegroepen hebben dit weten tegen te houden. In de jaren ’70 zijn veel historische gebouwen overgenomen door Universiteit Maastricht (destijds Rijksuniversiteit Limburg).

Inwoners over vroeger

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in