Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 23 mei 2020

Bij avond of overdag: Maastricht is in het voorjaar in stad en buitengebied vol van pracht

Natuurlijk valt te begrijpen dat de hunkering naar de ‘levendigheid van de stad’ met de dag groeit. Dat neemt niet weg dat juist nu de Maastrichtse buitengebieden op zijn mooist zijn. En wat te denken van een avondwandeling langs en ‘over’ de Maas. Fotograaf Laurens Bouvrie kreeg  vrijdagavond nog net het mooie avondrood mee na een kort maar hevig regenfrontje. En zaterdag werd hij in het Jekerdal bij de Nekummerhoeve getrakteerd op fraaie panorama’s in een bloemrijke omgeving. In deze reportage doet hij in woord en beeld een poging u te prikkelen toch vooral in deze tijden in alle rust van het ‘rustige’ Maastricht te genieten.

Er zijn van die avonden dat de lucht van kleur verschiet gelijk de ouderwetse – bestaan ze nog – toverballen. Het suikerzoete snoepgoed uit grootmoeders tijd veranderde in je mond vrijwel iedere minuut van kleur. Vrijdag de 22e mei was er zo een. Na vele dagen louter blauwe luchten werd het gedurende deze dag even wennen. Na steeds meer bewolking kwam ook de regen. Weliswaar was dat – zeker voor fietsers – even wennen. Tuinliefhebbers zagen de regen toch vooral als een zegen. De regen was evenwel niet van lange duur. Net in de overgang van daglicht naar duisternis klaarde het vanuit het westen nog een keer op. En dat leverde nog een klein half uurtje een bijzonder mooie afsluiting van de dag op. De kleuren rood, oranje en lila en nachtblauw streelden duizenden paren Maastrichtse ogen. Want de transformatie van regen naar ‘avondrood’ bleeft in onze regio niet onopgemerkt; dat bleek wel uit de vele foto’s en filmpjes die gelijk op social media te zien waren. Vanaf balkons, uit ramen, in straten en tuinen werd volop genoten van dit ‘live-schilderij’.  Wie de mazzel had om rond die tijd over een van de Maastrichtse bruggen te lopen, had nog eens een extra voordeeltje. Zij zagen de prachtig gekleurde luchten met drie stadsiconen – de Sint Servaasbrug, de toren van het stadhuis en de Onze Lieve Vrouwebasiliek – als prominent aanwezige decorondersteuning.

Van een heel andere schoonheid en dezer weken dagelijks is ‘groen Maastricht’. Van Borgharen tot De Heeg, van Malberg tot Amby, de stad heeft tal van gebieden met veel natuurschoon. En de maand mei is bij uitstek de periode van groei en bloei. Iedereen die graag buiten vertoeft heeft ongetwijfeld zijn favoriete plek. Wellicht zelfs meer. In deze tijden van het vermijden van al te veel drukte is het meer dan ooit de moeite waard om juist in die omgevingen te vertoeven. Fotograaf Laurens Bouvrie ziet als een van zijn favorieten het Jekerdal. Vanaf de Prins Bisschopssingel (oversteek van park naar Champs Elyseeweg of Laan van Brunswijk) tot aan de Belgische grens bij Chateau Neercanne vindt hij niet alleen een van de mooiste groengebieden van Maastricht. Wellicht door enig chauvinisme ingegeven noemt hij dit gebied het meest unieke stadsgroengebied van Nederland. Vandaag, zaterdag, vertoefde hij weer enige tijd in de omgeving van de Nekummerhoeve. Met uitzicht op de Louw- en Cannerberg is het daar nu op zijn allermooist. Zeker als blauwe luchten met prachtige wolkenpartijen het vele groen en de talrijke bloemenkleuren nog eens extra glans geven. Dat vindt de scribent van Thuis in Maastricht overigens niet alleen. De uit de Ardèche afkomstige Chantal. Vrijwel dagelijks wandelt de in de al sinds de jaren zeventig in Maastricht wonende Française in deze omgeving. In perfect Nederlands en een charmant Frans accent zegt zij: “Het is hier zo mooi. Vanuit de binnenstad hier naar toe wandelen, ergens in het groen in zon of schaduw een boek lezen. Dat kan vanaf loop- of fietsafstand van het centrum niet in heel veel steden.”.

Die mening is ook Peter en Ans Harkema toegedaan. Decennialang was Chateau Neercanne hun dagelijkse werk- en leefgebied. Na Harkema’s pensioen kreeg het tweetal, zo zeggen ze zelf, het extra geluk in de schoot geworpen. “We mogen nu wonen in het voormalige boswachtershuisje op enkele tientallen meters afstand gelegen van de ingang van de Jezuïtengrotten. Ja dat levert behalve uniek wonen ook nog eens de mogelijkheid op om direct de Maastrichtse natuur in te lopen. En willen we de stad in, met de fiets zijn we binnen tien minuten midden op het Vrijthof.”

 Lees ook