Vroeger in Biesland

De landelijke buurt Biesland ligt ten zuidwesten van het stadscentrum van Maastricht dankt zijn naam aan de rietsoort ‘biezen’ die er rondom het gebied groeide.

 

De buurt telt twee prachtige parken, waaronder het Waldeckpark dat in de jaren twintig van de vorige eeuw is aangelegd rondom de resten van het vestingwerk Waldeck. Dit gebied was vroeger een strijdtoneel van verschillende belegeringen. De beroemde graaf D’Artagnan (een van de hoofdpersonen uit de roman ‘De Drie Musketiers’) sneuvelde hier tijdens het beleg van Maastricht in 1673. Tijdens de ontmanteling van de vesting eind negentiende eeuw werd het bastion gedeeltelijk afgebroken. Het aangrenzende Jekerpark verbindt Biesland met Jekerdal.

Afbeelding processie Biesland
Biesland, Maastricht 2015

De Limburgse architect Hubert van Groenendael heeft een aantal gebouwen in deze buurt ontworpen. Zo zijn de imposante Sint-Theresiakerk (1933) en de voormalige huishoudschool van zijn hand. Een industrieel monument is de voormalige sigarenfabriek Philips aan de Tongerseweg. De mooie landhuizen van onder andere architect Frans Dingelmans geven de buurt een elegante uitstraling.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

 

stuur ze in