Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 11 februari 2020

Bewonerskrachten: de oren en ogen van woningcorporatie Servatius

Servatius heeft inmiddels in zeven wijken teams met Bewonerskrachten. Dit zijn groepjes huurders die op vrijwillige basis als verlengstuk van de woningcorporatie fungeren. Zij lopen wekelijks rondes door hun wijk en houden daarbij een oogje in het zeil op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Servatius hoopt binnen drie jaar in alle Maastrichtse wijken vertegenwoordigd te zijn met bewonerskrachten.

Heugem, Daalhof, Wittevrouwenveld, Limmel, De Heeg, Caberg en Malpertuis; het zijn de zeven wijken waar teams met bewonerskrachten actief zijn voor Servatius. Volgens Sami Azizi van de woningcorporatie staan Malberg en Wyckerpoort op het directe wensenlijstje om ook daar groepjes huurders een signalerende functie te geven. “Alles bij elkaar opgeteld zijn er nu veertig vrijwilligers voor ons aan het werk. We willen dat de komende drie jaar sowieso verhogen naar zestig en dus in meer wijken actief zijn. Per 200 woningen willen we één ambassadeur hebben. Het liefst hebben we in alle dertien wijken waar Servatius huurwoningen heeft bewonerskrachten.” De bewonerskrachten lopen in koppels hun rondes en maken melding bij Servatius van bijvoorbeeld zwerfafval, plekken waar het groen nu toch echt gesnoeid dient te worden, onveilige situaties en andere zaken waar verandering vereist is. Dat is in principe de basis van hun inzet. Enkele teams leveren ook extra diensten. Zoals in Wittevrouwenveld, waar er een klusteam is samengesteld en bewonerskrachten zich bezighouden met inbraak- en brandpreventie. “De professional gaat bij problemen om vijf uur weer gewoon naar huis. Met bewonerskrachten blijft de controle 24/7 bij de mensen zelf.”

Voorwaarden

Bewonerskrachten van Servatius moeten sowieso een woning huren van de woningcorporatie. Niet-huurders mogen wel samenwerken met een team, maar niet ‘in dienst’ komen van Servatius. “Alleen de huurders zijn verzekerd bij ons. Ze hebben een huurcontract en dat maakt onze relatie sterk. We willen mensen ook volledig kunnen vertrouwen. Als ze bij ons huren, zijn we volledig op de hoogte of ze geen problemen maken, de huur op tijd betalen en betrokken zijn bij hun buurt. Die zekerheid hebben we bij niet-huurders niet”, vertelt Azizi. Hij wil ook voldoende diversiteit binnen de teams. “Niet per se dat de verdeling tussen Nederlands en allochtoon aanwezig moet zijn, maar qua leeftijd willen we in ieder geval alle categorieën. Van jonge mensen en veertigers tot ouderen. Ook de balans man-vrouw is daarbij belangrijk.”

Limmel

Het team met bewonerskrachten in Limmel is een voorbeeld van een hechte groep. In de huidige samenstelling zijn de vier mannen nu twee jaar bij elkaar. Een groot deel van de buurt is bekend met hun inzet voor Servatius en schroomt hen dan ook niet te tippen wanneer zij graag iets veranderd willen zien. En met succes, want het team kan zo nu en dan echt het verschil maken in de wijk. Bewonerskracht Jo Franssen vertelt: “Hier op de Balijeweg komen automobilisten best hard aangereden altijd, terwijl er geregeld kinderen vanuit de school oversteken. We hebben voor mekaar gekregen dat er borden komen waarmee duidelijk wordt dat dit een schoolgebied is. Ook op het wegdek komt dit te staan.” Jo heeft voor zichzelf een duidelijke reden waarom hij bewonerskracht is geworden. Hij woont al 45 jaar in Limmel en constateert dat het niet goed gaat met de wijk. “We hebben binnen Maastricht nu toch een beetje de status van achterstandswijk. Met mijn inzet hoop ik Limmel weer wat leuker en veiliger te maken.” Secretaris van dit bewonerskrachtenteam is Henk Koopman. Hij is invalide maar wil absoluut niet achter de spreekwoordelijke geraniums terechtkomen. “We zijn met twee koppels die elk per week één ronde maken door de buurt. Maar in feite signaleren we elke dag al diverse dingen wanneer we bijvoorbeeld naar de winkel gaan. Alleen dan heb je je vest niet aan”, aldus Koopman, die zijn team nog hoopt te versterken met een paar bewonerskrachten.

Interesse

In navolging van Servatius willen collega-corporaties Maasvallei en Woonpunt ook met een dergelijk project starten. Azizi: “Ze willen de methodiek kopiëren of overnemen en zijn daarover met ons in overleg. We zijn bereid dit zonder wederdienst over te dragen. Dit is volgens ons namelijk de enige manier om de wijken te beschermen tegen zaken als asociaal woongedrag, zwerfafval en inbraken.”Lees ook