Ben jij een duurzame Maastrichtenaar? Zo red je bomen.

op 26 september 2018 door Jenneke van Genechten TIM-verslaggever

Vind je enkelvoudige printjes verspilling van het materiaal? Juist niet! De achterkant kun je nog prima gebruiken voor notities, aantekeningen en losse gedachtes. Natalia Westermann (27) gaat met het project Arbor, onderdeel van sociaal ondernemerschap organisatie Enactus Maastricht, nog een stap verder en bundelt stapels van het nog prima bruikbare papier tot hippe notitieblokken. Zo levert de studente weer een mooi voorbeeld van een steeds duurzamer Maastricht.

Natalia’s interesse voor duurzaamheid begon in haar geboortestad Groningen, waar ze zich verdiepte in kledingruil. Ze nam deze interesse mee naar Wageningen. Daar constateerde ze dat vooral ook jongeren enthousiast werden van een levensstijl met minder consumptie en verspilling. “Ik geloof dat een kleine duurzame innovatie de opening kan zijn voor veranderingen die generaties van elkaar zullen differentiëren in de context van een duurzamere toekomst,” licht ze toe. Haar honger naar wetenschappelijke kennis bracht haar naar Universiteit Maastricht, waar ze nu de masteropleiding Sustainability Science & Policy volgt.

Van kopietje naar notebook

Een universiteit is een plek waar papers worden geprint, aantekeningen worden uitgewerkt en artikelen worden gekopieerd. Het wemelt er dus van het papier – ideaal als toevoer voor Arbors duurzame notitieblokken. Gekapte bomen voor je notities zijn niet langer nodig. “We verzamelen het papier van de collectiepunten en sorteren het om er zeker van te zijn dat er geen persoonlijke gegevens op staan,” beschrijft Natalia het proces. “Dit papier wordt op maat gesneden en geperforeerd. Als kleurige, in het oog springende kaft gebruiken we het artistieke papier van de Jan van Eyck Kunstacademie. De opdrachtgever kan ook nog kiezen voor een persoonlijke, duurzame boodschap op de eerste pagina.” De notebooks belanden na dit proces bij bedrijven, maar Arbor is daarnaast hard bezig om ze meer en meer bij studenten te brengen.

Lekker sociaal

Het productieproces van Arbor gebeurt helemaal handmatig, zonder machines. Omdat Natalia na haar studeerwerk niet ook nog helemaal zelf tweehonderd notebooks inbindt, roept ze de hulp in van Athos: een sociale organisatie in Biesland die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We hielden een workshopmiddag bij Athos om te kijken of er een match was. Ken en Dane, die het papier op maat maken, perforeren en inbinden, zijn nu van groot belang in ons productieteam. In de nabije toekomst hopen we dat de werknemers van Athos het productieproces zelf kunnen doen.” Na haar afstuderen hoopt Natalia haar project voort te zetten en uit te bouwen als eigen bedrijf. “Met de andere drie Arbor-dames, Corinna, Thu en Maja, hoop ik zo veel mogelijk mensen te bereiken en positief te beïnvloeden met onze notebooks. Mijn nauwe samenwerking met Ken en Dane wakkert mijn passie alleen maar aan.”

Maastricht staat op groen

Arbor is natuurlijk niet het enige mooie milieu-initiatief in Maastricht. Als duurzaamheidsdeskundige ziet Natalia hoe Maastricht steeds groener wordt, maar van haar mag dat groene wel wat meer in het oog springen. “Ik zou graag de ontwikkeling van een straat of een plek in de stad zien, waar jonge bedrijven met een duurzame insteek zich kunnen vestigen. Zo kan dat een broeiplek zijn voor meer ontwikkeling en inspiratie van duurzaamheid in Maastricht.” Alles draait om bewustwording; daarom heeft Natalia ook plannen om met Arbor Maastrichtse scholen te benaderen. “Ik geloof in educatie en awarenesscreatie van duurzaamheid aan lokale burgers om zo de duurzaamheidsdoelen te halen die de gemeente heeft gesteld. We moeten de jonge generatie inspireren en in actie brengen!”