Redactie
8 november 2019

Belvédère Maastricht wint ARC19 Stedenbouw Award

Belvédère Maastricht heeft donderdag 7 november de ARC19 Stedenbouw Award gewonnen. De ARC19 Award is een initiatief van vakblad ‘de Architect’. De Stedenbouw Award wordt toegekend aan projecten die een positieve impact hebben op de leef- en milieukwaliteit van een gebied. Belvédère Maastricht maakte deel uit van 38 inzendingen.

Lange adem
Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Amsterdam loofde de jury het lef dat het plan toont en de gevolgde strategische benadering. “Belvédère laat zien dat stedenbouw een publiek vak van lange adem is.” Bureau PALMBOUT Urban Landscapes is namelijk al sinds 1998 betrokken bij het project. In 2003 ontwikkelde ontwerper Frits Palmboom samen met Belvédère WOM het Masterplan Belvédère. Vier jaar later gevolgd door het Sferenplan en in 2013 door een Vormgevingsvisie voor een nieuwe wegenstructuur. Van verwaarloosde ‘achterkant’ van Maastricht is Belvédère in de loop van de jaren uitgegroeid tot een project dat de toon zet voor een nieuw en toekomstbestendig Maastricht.

Belvédère anno 2019
Belvédère bestaat uit het Sphinxkwartier, het Frontenpark en de Noorderbrug. Tegenwoordig kan het verkeer ongehinderd doorstromen dankzij de verlegging van de aanlanding van de Noorderbrug. Het voormalige Sphinxterrein is een bruisende stadswijk met het iconische Eiffelgebouw als middelpunt. Aan de rand van het Sphinxkwartier zijn de Lage en Hoge Fronten via een ‘droge gracht’ verbonden tot het ruim twintig hectare grote Frontenpark. Met volop ruimte en aandacht voor evenementen, flora, fauna én cultureel erfgoed.

Meer weten over de awards? Lees dan verder op de website van ARC19.Lees ook