Vroeger in Belfort

Het rijkst gevulde Romeinse graf ooit in Nederland ontdekt, werd gevonden in de buurt Belfort. Ondanks deze historische vondst, wordt Belfort toch voornamelijk gezien als een van de naoorlogse nieuwbouwwijken die in de jaren ’60 in Nederland zijn gerealiseerd.

In 1964 werd in de nabijheid van de oude heirweg, de ‘Via Belgica’, een dubbelsarcofaag opgegraven met daarin een complete glas- en aardewerkuitzet en enkele metalen voorwerpen uit de 2e eeuw. De sarcofaag was 248 cm lang, 144 cm breed en 105 cm hoog. De crematieresten waren bijgezet in glazen urnen. Waarschijnlijk behoorde het graf bij een nabijgelegen Romeinse villa. Het geeft wel aan dat er ook hier volop leven was in de Romeinse tijd.

Belfort, Maastricht 2015
Belfort, Maastricht 2015

Na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de wederopbouw, werd aan de west-rand van de stad een aantal nieuwe wijken opgebouwd. Deze typische nieuwbouwwijken uit de jaren zestig, zijn te herkennen aan de netjes gegroepeerde straten, de groene zones en de wijkcentra, scholen en winkels. Belfort is zo’n buurt met veel groen en een typisch dorps karakter en wordt ook wel een tuinwijk genoemd.

De huidige tuinwijk is gebouwd in de jaren 1962-’67. Nagenoeg alle straatnamen in de wijk eindigen op het achtervoegsel -dreef en zijn vernoemd naar oude ambachten.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in