BBOost

op 11 juni 2018 door Ria Machiels Buurtreporter

Mijn eerste contact met het BBOost is op een vrijdagmiddag, ik word trots door Jan Janssen rondgeleid in hun mooie huiskamer, volledig ingericht voor gezellige middagen waar gekaart, koffie gedronken, Tour de France gekeken, gekiend en eens per twee weken gezamenlijk gegeten wordt. Nog meer initiatieven zoals een breimiddag zijn in de maak.

Het ‘Mestreechs Volksleed’ aan de muur valt meteen op en tevens een aantal oude foto’s van de tijd vóór de bouw van ‘onze buurt’ : de Havenzathe, ergens in de 80er jaren. Meer dan een grote parkeerplaats was het niet in die tijd.

BBOost staat voor Burgerinitiatief Boschstraatkwartier Oost, het ligt een beetje verscholen onder de appartementen op het Lakenweversplein. Gastheer op vrijdag in de huiskamer daar is Jan Janssen, een van de drie bestuursleden. De andere twee zijn Peter Caris en Bèr Prevot. De huiskamer is ongeveer tien jaar geleden opgericht door Carol Berghmans.

Jan is behalve bestuurslid ook beheerder van de bijbehorende bibliotheek. Een échte bibliotheek met veel boeken en weinig administratie. Alles mooi gerangschikt op onderwerp. Iedereen is van harte welkom om boeken te komen lenen, zonder pasje en geheel gratis.

Elke 14 dagen wordt er samen gegeten, lekker en gezellig. Ger Brouns en Monique Nijst , twee vrijwilligers bij BBOost, verzorgen dit samen en er zijn ongeveer 20 gasten welkom. Mocht er iets overblijven van de koffie en maaltijdopbrengsten dan gaat dat in een potje voor eventuele onkosten en bv een gezellige middag extra.

Jan vertelt die vrijdag graag en veel over de huiskamer en laat mij het hele pand zien. Hij en velen in de buurt zijn er duidelijk blij mee en iedereen is er dan ook welkom. Een kopje koffie voor 50ct staat altijd klaar.
Medehuurders van BBOost zijn een ergotherapeut en Stichting Samen Onbeperkt , een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking.

Toevallig komt er deze vrijdagmiddag ook een buurtbewoonster met een zak overbodig geworden kleding binnen. Ze had de sticker van Actie 68 op de deur gezien. Eerder leverde ze haar spulletjes ergens anders in maar dit is lekker dichtbij en veilig binnen. Ook zij maakt gezellig een praatje nadat ze haar spullen in de kledingbox in de gang heeft gedeponeerd.

Een andere activiteit die deze huiskamer organiseert is het jaarlijkse ‘buurtbuffet’ op 7 September bij restaurant Les trois Seaux aan het Bassin. Daar kan de hele buurt die dag vanaf 18u terecht voor een heerlijk buffet mét twee drankjes voor de prijs van €15.
Er komt in elke brievenbus nog een flyer over dit evenement.

Inschrijven in de ‘huiskamer’ van BBOost, elke werkdag open van 13-16u.

De hotspots van de buurt bijhouden, ook dat is iets voor een buurtreporter.
Doe mee en deel jouw kijk op de wijk!