Sandra Schols
TIM-verslaggever 9 maart 2020

Babykringloopwinkel Goede start helpt ouders met een smalle beurs aan uitzet

Goede ideeën komen meestal op een onverwacht moment. Toen het idee ontstond om babykringloopwinkel ‘Goede start’ te beginnen, was dat niet anders. Ouders met een smalle beurs kunnen er terecht voor babyspullen die verkocht worden voor hele kleine prijzen. Ook anderen kopers zijn van harte welkom om te komen shoppen. De opbrengsten van de babykringloopwinkel komen namelijk geheel ten goede aan de baby voedselbank. 

Het team van stichting Fietsbank Maastricht (een stichting die zich inzet voor mensen die in armoede leven) merkte dat er veel babyspullen en kleding voor de allerkleinste binnen kwam via donaties. Ook was de vraag naar babyuitzet heel erg groot “ Een deel van die spullen moesten we naar de opslag brengen omdat er in de winkel geen plaats voor was”, legt Margaretha Scheffer uit. “Dit was geen ideale situatie. Ad Redmeijer, oprichter van de Fietsbank Maastricht opperde toen het idee om een babykringloop te starten. “We hebben het idee uitgewerkt, zijn op zoek gegaan naar een pand en inmiddels zitten we al ruim een jaar met onze winkel onder in de mammoetflat in Pottenberg. 

Geld voor babyvoeding en luiers 

Het geld dat bij de babykringloopwinkel binnenkomt, gaat rechtstreeks naar de babyvoedselbank. “Zij kopen babyvoeding en luiers voor gezinnen die dit niet kunnen betalen”, legt Margaretha uit. “Op dit moment krijgt de voedselbank voor baby’s nog subsidies van het Elisabeth Strouven fonds. Op den duur hopen we met de opbrengsten van de kringloopwinkel de babyvoedselbank zelf volledig te kunnen voorzien. De gelden van het Elisabeth Strouven fonds kunnen op die manier weer elders goed gespendeerd worden.” 

De gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank hebben het heel zwaar. “Op dit moment worden hier al een flink aantal gezinnen door ondersteund, maar er komen ook steeds meer gezinnen bij. We vragen in de babykringloop geen hoge prijzen. Dit om het voor iedereen toegankelijk te maken, maar natuurlijk ook om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Op dit moment zijn we nog geen officiële stichting, we zijn nu nog onderdeel van de Fietsbank Maastricht omdat we nog in de try out-fase zitten. We zijn afhankelijk van donaties en kunnen alles voor baby’s tot en met 1 jaar (kleding maat 92)  prima gebruiken. Mits het nog in nette staat is. Denk bijvoorbeeld ook aan kinderkamers, kinderstoelen, kinderwagens, kleding, maar ook flesjes, speentjes en zalfjes, de laatst genoemde het liefste wel nog in verpakking. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een baby’tje goed te verzorgen”, aldus Margaretha. 

Deur staat open voor iedereen 

In de babykringloop is iedereen van harte welkom. “Natuurlijk in de eerste plaats ouders die het niet breed hebben, maar ook mensen die op zoek zijn naar babyspullen voor een kleine prijs. Denk bijvoorbeeld aan opa’s of oma’s die sporadisch op de kleinkinderen moeten letten en graag een eigen bedje willen hebben. Ook deze mensen kunnen wij voorzien. Op dit moment werken er vier vrijwilligers in de winkel. Natuurlijk zouden hier altijd wel wat meer mensen bij kunnen, maar het is roeien met de riemen die je hebt. In de toekomst zouden we heel graag een ruim pand willen betrekken waar we samen met de Fietsbank en Stichting de Gouwe kunnen werken. We zien helaas nog te vaak dat de drempel voor mensen met een hulpvraag te hoog is. Door alle hulpinitiatieven samen te voegen creëren we een plek waar mensen met een hulpvraag, op welk vlak dan ook, terecht kunnen.”

Wilt u spullen doneren aan de babykringloopwinkel? Dit kan.

De babykringloopwinkel is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 – 14.00 uur. 

 

Foto’s babykringloopwinkel Goede StartLees ook