Avondcursus in Heugemerveld voor ouders en pubers

op 22 september 2017 door Sandra Schols TIM-verslaggever

De baptistengemeenschap Maastricht, in samenwerking met buurtvrijwilligers en Traject, gaan de komende weken gratis cursussen aanbieden voor ouders en pubers.  Een lokaal onderzoek, in samenwerking met de gemeente Maastricht, heeft aangetoond dat buurtbewoners van Heugemerveld onder andere behoefte hebben aan hulp bij opvoeding, in de breedste zin van het woord. De baptistengemeenschap wil op deze manier iets betekenen. Religie of geloof speelt hierin geen enkele rol. De cursussen, voor iedereen gratis toegankelijk, worden gegeven door Ingeborg Dijkstra.

“De puberteit is een periode vol uitdagingen en mogelijkheden voor tieners én hun ouders”, zegt pedagoge Ingeborg Dijkstra die samen met Jesse de Haan het initiatief nam voor deze avonden. De baptistengemeenschap wilde graag iets betekenen voor de wijk, er werd een buurtonderzoek ingesteld en met de gegevens die daaruit kwamen is de gemeenschap aan de slag gegaan. “Jesse de Haan heeft mij benaderd”, legt Ingeborg de eerste stap uit. “Ik ben pedagoge van beroep. Wij zijn samen gaan zitten en al snel lagen de eerste plannen op tafel. Het resulteerde in een cursus van zes avonden voor tieners (10 t/m 19 jaar) en zes avonden voor ouders. Gratis toegankelijk.” In wijkgebouw La Bellettsa komt iedereen samen. De avonden zijn bedoeld als ontmoetingsplek om samen met andere tieners en andere ouders van tieners kennis te maken en te praten over onderwerpen als: grenzen aangeven, omgaan met risicovol gedrag (roken, drugs, seks, spijbelen), omgaan met pesten en groepsdruk, mediawijsheid, gamen, vrijetijdsbesteding etc.

Ingeborg Dijkstra (Foto Esther Hameleers)

 

Per avond een thema

De avonden zijn interactief, waarbij er veel ruimte is voor eigen inbreng van de aanwezigen. “Voor de ouders zal het een stuk informatiever zijn dan voor de jeugd”, legt Ingeborg uit. “Elke avond heeft een thema. Ouders krijgen informatie, het is interactief, dus geen droge presentatie vanuit mijn kant. Wat veel belangrijker is dat er gepraat kan worden”, zegt Ingeborg. “Je zult versteld staan hoeveel uitdagingen er voor een ouder zijn. Als vader/moeder wil je het beste voor je kind. Als er dan eens iets niet helemaal volgens planning gaat, voel je je misschien alleen of onbegrepen. Tijdens de cursusavonden mag iedereen zijn/haar ervaringen delen. Vaak zie je dan dat er meer mensen zijn met dezelfde uitdaging.”

Puberteit is niet zomaar een periode

Tijdens de cursusavonden van de pubers gaat Ingeborg veel dieper in op wat er leeft bij de kinderen. “Een goed voorbeeld is de week van het pesten. De jeugd moet de kans krijgen om open en eerlijk, zonder vooroordelen, te praten over wat hen dwars zit, wat hen bezighoudt en over gevoelens. Om de puberteit slechts te omschrijven als een periode die hopelijk zo snel mogelijk voorbij is, waarbij zo min mogelijk kleerscheuren worden opgelopen, is wat kort door de bocht. Het is namelijk ook een periode voor mogelijkheden en kansen.  Daar heeft de puber betrokken ouders, leerkrachten, sportcoaches en leeftijdsgenoten voor  nodig. De baptistengemeenschap wil hier ook een rol in spelen. Op een open en eerlijke manier.” De Chill & Connect avonden voor tieners (10-19 jaar) vinden plaats op: 2 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november en 4 december. De Over Pubers & Zo-avonden voor de ouders van tieners vinden plaats op: 25 september, 9 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november en 11 december. De avonden beginnen om 19:30 uur en zijn om 21:30 uur afgelopen. De toegang is gratis. Neem voor meer informatie over deze avonden contact op met Ingeborg Dijkstra: ingeborg@dijkstra-data.nl of Jesse de Haan: jessetimotheusdehaan@gmail.com.