Avond3daagse of Avond4daagse?

op 8 juni 2018 door Martine Wolters Buurtreporter

Buiten drijven onheilspellend zwarte wolken voorbij. In het kantoor van Sportpark Jekerdal tuurt Rineke Vasse, organisator van de Maastrichtse Avond4daagse,ingespannen naar haar beeldscherm. Op de weerkaart van website Buienradar is te zien hoe de onweersbuien, die over ons land trekken, in de regio van Maastricht aan het versplinteren zijn. Maastricht lijkt net buiten schot te blijven.

Hoe anders zag het er een uur geleden uit. Toen moest de organisatie noodgedwongen de tocht van de derde avond van deze zesde editie afblazen. Het risico om meer dan 500 wandelaars in deze weersomstandigheden op pad te laten gaan, was te groot.

Bij het kantoortje van Rineke is het druk. Mensen, veelal met kleine kinderen, die vroeg vertrokken zijn, komen al terug van hun tocht. Zij hebben hun afstand gelopen en willen graag hun stempels. Die geven namelijk recht op een medaille bij binnenkomst op de laatste wandelavond. Maar hoe jammer ook, er wordt die avond niet gestempeld.

Toch zijn er genoeg mensen die het aandurven van start te gaan, Het zijn vooral de wandelaars van de kortste, en tevens populairste afstand, van vijf kilometer. Zij vertrekken, maar op eigen risico. De routes zijn uitgezet en er is, mocht het nodig zijn, genoeg mogelijkheid om onderweg te schuilen. Traditiegetrouw loopt de route op een van de vier avonden namelijk niet door bossen, wijngaarden, groeves of velden maar dwars door de stad. Laat dat nou net vanavond zijn. Gewapend met poncho’s, regenjassen en paraplu’s gaan ze op pad.

Helemaal droog houden ze het niet want om acht uur breekt de hemel open. Door een uitgekiend terrasje hier en daar valt het natte pak voor de meesten uiteindelijk nog mee. De verwachte zware onweersbuien blijven gelukkig uit.

Eind goed, al goed dus. Ook voor de teleurgestelde kinderen, en volwassenen, die de kilometers van de afgelaste donderdagavond toch gelopen hebben. Zij worden op de slotavond over de finish getrokken door de opzwepende samba ritmes van Volle Petaj en ontvangen daar de felbegeerde stempels. Plus hun welverdiende medaille.

Avond4daagse

Dinsdag 21 t/m vrijdag 24 mei 2019

Wandelsportcentrum Atletiek Maastricht

Sportpark Jekerdal

Mergelweg 130

       

De hotspots bijhouden, ook dat is iets voor een buurtreporter.
Doe mee en deel jouw kijk op de wijk!