Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 17 november 2020

Anouk Grootjans’ Trekkers ‘spengske’ staat symbool voor ‘vastelaovend in ’t hart en pin hawwe’

De leden van festiviteiten vereniging De Trekkers zijn – zoals de naam  al doet vermoeden – niet bepaald huismussen. Dat geldt niet alleen voor het ondersteunen van grootschalige evenementen als de Boonte Störrem tijdens de Mestreechter Vastelaovend en de André Rieu op het Vrijthof Concerten. Om de Mestreechter  Vastelaovend financieel te steuen trekken de leden al sinds 1955 tijdens het carnavalsseizoen door de straten om hun jaarlijkse ‘Spengske’ aan de ‘Mestreechter vrouw en maan te bringe’. Twee jaar geleden werd aan het carnavals-kleinood een ontwerpwedstrijd gekoppeld. Afgelopen week werd de winnaar – Anouk Grootjans – bekendgemaakt. De verkoop van het ‘Spengske’ 2021 wordt deze keer niet aan op de straat aan de man gebracht. Het is vanaf nu te koop bij een 9-tal winkels of via een mail aan de vereniging.

Ondanks dat Vastelaovend 2021 vooral een wordt van jaomer mer ’t is neet aanders, wil dat niet zeggen dat de Mestreechter Vastelaovend 2021 helemaal geruisloos voorbij zal gaan. In ieder geval niet wat betreft sommige symbolische activiteiten in de periferie van ’t sjoense ties vaan al. Zo is ook deze winter tot aan het volksfeest toe het bekende Spengske vaan De Trekkers te koop. Peter Hendriks, preses van de in 1955 opgerichte festiviteiten vereniging: “Natuurlijk vroegen wij ons ook af, wat doen we deze keer. Het besluit werd evenwel snel genomen. Dus schreven we voor de derde keer op rij een ontwerpwedstrijd uit. En ook nu kwamen de ontwerpen weer overal vandaan. En niet te zuinig. Maar liefst 65 inzendingen kregen we binnen. Basisscholen, speciaal onderwijs en tal van individuele Mestreechtenere stuurden naar ons op. Na een blinde selectie uit de 65 ontwerpen, kwam het ontwerp van Anouk Grootjans als winnaar uit de bus.

De winnaar werd, na een blinde selectie uit de 65 inzendingen, werd uiteindelijk het ontwerp van de jonge grafisch ontwerper. De naam die ze aan haar werk gaf: Serpentine. De kleurrijke papierslinger is ook tijdens het carnaval een niet weg te denken object. En niet alleen in de kroegen en winkels…….. menig huisvenster wordt tijdens de Vastelaovendsweke door het feestartikel opgesierd. 

Overigens wordt de opbrengst van de Spengskes-verkoop dit jaar niet gebruikt ter ondersteuning van de activiteiten georganiseerd door de Tempeleers. Aangezien deze dit jaar niet doorgaan, gaat de opbrengst dit jaar naar de “Chariteits”-activiteiten van de SMV verenigingen. Ook deze eenmalige switch is een reden genoeg om ‘Pin te Hawwe’ met de jaarlijkse Spengskes-actie.

Nu is het nog hopen dat ‘t Spengske de komende maanden goed verkocht gaat worden. Zoals al aangegeven zijn de leden van De Trekkers deze keer niet in staat om – bijvoorbeeld tijdens ’t oetrope vaan de prins – om het siersel op straat aan de man te brengen. Preses Hendrikx: “Gelukkig hebben enkele winkeliers ons een helpende hand toegestoken. In verschillende buurten in Maastricht zijn de Spengskes te koop. De prijs is net zoals de laatste jaren nog altijd 3 euro”. De Trekkers en winkeliers vragen bij aankoop contant betalen. De volgende winkels steunen de Trekkers bij de verkoop van het Spengske:

Verkooppunten Maastricht:

Wie niet in staat is om in een van deze winkels ’t Spengske van Anouk Grootjans te kopen; het kan ook per e-mail besteld worden bij de Trekkers. Stuur daarvoor een e-mail naar spengske@detrekkers.nl, met de naam, het adres en de woonplaats. Of kijk op de www.detrekkers.nl

 

 

 

 

 

 

 

 Lees ook