Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 5 december 2018

ANDERE OGEN: Geen Ipanema maar schaatsen op het Vrijthof en Russische liefde voor Maastricht

Een doordeweekse decemberdag. Nog niet zo heel lang geleden was het in die laatste maand van het jaar stil, heel stil. Inmiddels wordt in aanloop naar de Kerstmis Maastricht massaal bezocht. Veelal door Duitsers, Belgen en landgenoten. Maar Magisch Maastricht trekt ook volk vanuit oorden waar nu de zomer begint. En Russen die gelijk in dienst kunnen bij Marketing Maastricht. Aan een kassa bij de Jumbo schieten superlatieven te kort als ze de stad de hemel in prijzen. 

Wie dezer dagen in de vroege middaguren langs de kerstmarkt op het Vrijthof fietst of loopt ontkomt niet aan het vrolijke en opwindende gekrijs van kinderen. De overdekte ijsbaan is in die uren het domein van talloze schoolkinderen. In samenwerking met Sport Maastricht en de basisscholen nodigt Magisch Maastricht op het Vrijthof de kinderen uit om een uurtje ijspret te beleven. Zo ook dinsdagmiddag. IJspret met een vroeg lente temperatuurtje. De een sjeest als een Sjenkie Knegt over de schaatsbaan; de ander is meer horizontaal te bewonderen. Maar opvallend weinig met een sip ‘ik-vind-dit-niet-leuk’ aan de boarding staand kind valt waar te nemen.

Schaatsen in plaats van zonnebaden

Een trio valt in bijzonder op. Een peuter valt niet onder de leeftijdcategorie van de schoolkinderen. Ze vertoeft met haar ouders op het ijs. Pa achter een plastic stoeltje, de mamma ‘met losse handen’ maar voorzichtig manoeuvrerend dicht bij het kind in de buurt. Na een kleine tien minuten, pappa probeert zo nu en dan onvast op het ijs staand een foto te maken,  zoeken ze een bankje aan de boarding op. Moeder lacht en papa kijkt zichtbaar opgelucht als hij eindelijk houvast heeft.  Mariah, het dochtertje, kijkt vooral nieuwsgierig naar de Thuis in Maastricht verslaggever met fototoestel. De drie vormen het Braziliaanse gezin Malafaia. In plaats dezer dagen op een van de fameuze stranden van hun woonplaats Rio de Janeiro te vertoeven is besloten een lange kerstvakantie te houden in Europa. Zomer en mooi weer is het nog lang genoeg in Rio zegt moeder Layse. Dus heeft het gezin besloten de decembermaand op het oude continent door te brengen. Onder meer staan Londen, Rome en Parijs op het programma. Tja, dan is het tegenwoordig bijna logisch dat ook Maastricht in dat lijstje staat! “We hadden thuis al veel over Maastricht gehoord. Met name van André Rieu fans. Hij en zijn stad zijn heel populair bij ons,” zegt Layse lachend terwijl Mariah aandachtig naar haar moeder kijkt. “Wij wilden evenwel een keer een vakantie in een echte kerstsfeer houden. Al snel wisten we dat zeker ook een bezoek aan Maastricht gebracht moest worden. Na Amsterdam zijn we nu drie dagen hier. En we vinden het geweldig. En deze kerstmarkt met deze prachtige ijsbaan daar kun je in Rio de Janeiro alleen maar van dromen”. Echt oordelen over het leven hier kan het stel niet. “We vinden het in ieder geval een mooie en rustige stad. Geen vergelijk met Rio”. Ze zijn vandaag toch vooral in het centrum om ijspret te beleven. Mariah kon niet wachten de schaatsen onder te binden. Al snel trekt de driejarige Brazilaanse aan een mouw van moeders jas. Tijd voor het volgende rondje.

‘De mooiste stad ter wereld’ zegt Viktor de balalaika muzikant van Trio Sint Petersburg

Een dag later staan twee heren aan de kassa van Jumbo Mosae Forum. Het is duidelijk wat die avond de pot gaat schaffen. Mosselen met selderij en poor. De Thuis in Maastricht verslaggever van Andere Ogen vraagt hoe laat hij vanavond mag aanschuiven. De ‘zelfuitnodiging’ komt niet aan. De twee heren laten bijna in koor weten geen Nederlands te spreken. Met het accent van James Bond-films acteurs die types van achter het voormalige IJzeren Gordijn spelen laten ze beleefd weten uit Rusland te komen. Russen in Maastricht staat – zo leert de ervaring – bijna altijd gelijk aan muzikanten. Die bevestiging volgt dan ook. Ze komen – zo laten ze vriendelijk weten – uit Sint Petersburg. Die wondermooie stad die decennialang als Leningrad in de geschiedenisboeken verscheen. Bescheiden zeggen ze deel uit te maken van de André Rieu entourage. Wie Rieu zegt, uit Sint Petersburg komt zegt dan ook wij zijn van het Trio Sint Petersburg. Met de cassière van kassa vier van de Jumbo en de twee komt het tot een prachtig spontaan onderonsje. “Neen, we zijn niet meegeweest naar Australië. Vanaf morgen –  6 december – tot twee dagen voor de Kerst zijn we met André en de rest van de crew op toernee door het Verenigd Koninkrijk. Van Belfast (Noord Ierland) tot en met 22 december in Glasgow (Schotland). Maar vanavond eten we nog lekker mosselen op z’n Maastrichts. Op de vraag wat het tweetal van Maastricht vindt wordt een antwoord gegeven dat zelfs wethouder John Aarts iets over de top zou vinden. Viktor, de balalaika speler, noemt alsof hij aan de lopende band van Een van de Acht staat in ijltempo op: “Mooiste stad van de wereld, vriendelijk, schoon, prachtige historisch centrum, gezellig, heel veel mooie en lekkere restaurants, niet te groot niet te klein en een stad met geweldige inwoners.” De cassière van kassa vier kan een gulle lach niet onderdrukken. Omdat we ook graag willen weten wat niet deugt aan Maastricht toch nog snel de vraag gesteld een puntje van kritiek te noemen. “Ik kan niks verzinnen. We wonen al jaren met enige regelmaat in Maastricht. Voor ons is het iedere keer weer een feest.om hier te mogen verblijven.” Of hij dan toch echt niks vergeten is? “O, ja lacht hij en zegt – also Rieu hem nog net op tijd heeft gesouffleerd: “Maastricht heeft uiteraard het mooiste plein van de wereld”.Lees ook