Vroeger in Amby

Eén van de oudste dorpen van Nederland. Tijdens een opgraving in 1997 aan de Heukelstraat zijn potscherven gevonden die dateren uit 1000 voor Christus.

Ook de Romeinen hebben hier rondgelopen: Romeinse dakpannen en aardewerk die tijdens afgravingen werden aangetroffen, lagen verspreid over een groot terrein, waaruit men kon opmaken dat hier een groot landhuis heeft gestaan. De naam Amby komt echter pas voor het eerst terug in de 12de eeuw in schriftelijke bronnen. Het gebied leende zich uitermate goed voor zowel akkerbouw als veeteelt waardoor Amby tot in de 20ste eeuw een agrarische gemeenschap is gebleven. De vrouwen van Amby, ook al ‘Sjlaaimetten’ genoemd, waren bekend vanwege de veldsla die ze verkochten op de markt in Maastricht.

Amby, Maastricht 2015
Amby, Maastricht 2015

Amby heeft door de jaren heel flink geleden onder de verschillende legers die Maastricht probeerden te veroveren. In 1632, tijdens de Tachtigjarige oorlog was Amby zelf strijdtoneel. De agrarische gemeenschap veranderde in het begin van de 20ste eeuw toen er kleine bedrijfjes en fabrieken ontstonden. Veel inwoners van de buurt gingen werken in de fabrieken en andere industrieën in Maastricht. Sinds 1970 is het dorp onderdeel van de gemeente Maastricht. Een klein deel van het grondgebied hoor bij de buurtgemeente Meerssen.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in