Karin Somers
TIM-verslaggever 9 april 2020

Als thuiswerken niet kan

Corona heeft van veel mensen thuiswerkers gemaakt. Maar wat nou als je je beroep niet thuis kunt beoefenen? Als je bijvoorbeeld een contactberoep hebt of met kinderen werkt. Zoals Jacqueline en Tim Stein uit Heugem. Zij heeft een gastouderopvang, hij is fysiotherapeut in Amby. Hoe beleven zij de coronacrisis?

Survivalpakket
“Eigenlijk was ik wel opgelucht toen 13 maart bekend werd dat we dicht moesten”, zegt Jacqueline. “De keuze was voor mij gemaakt. Ik heb vervolgens alle ouders een appje gestuurd. Ze reageerden allemaal heel begripvol. De betalingen lopen door, net als de toeslagen. Dus ik heb gelukkig wel nog een inkomen.” Drie keer per week komen nog drie kindjes naar Madelief, de gastouderopvang van Jacqueline. “De ouders van deze kinderen hebben een cruciaal beroep. Ik hou verder goed appcontact met iedereen en ze redden zich gelukkig. Deze kinderen zijn nog jong, ze moeten niks. Vorige week heb ik wel knutselspulletjes langs gebracht. Een soort survivalpakket voor de komende tijd.”

Onduidelijkheid
Voor haar man Tim ligt de situatie anders. Zijn praktijk Fysio Amby heeft de deuren moeten sluiten. “Er was in het begin van de coronacrisis veel onduidelijkheid vanuit de beroepsvereniging”, vertelt hij. “Ze stelden geen regels en veel praktijken namen zelf het besluit. Uiteindelijk kwam het bericht van de overheid dat alle contactberoepen hun werk niet meer mochten uitoefenen.” Lukt het Tim om zijn patiënten via de telefoon of video te helpen?  “Nee, helaas niet. Ik heb twee soorten patiënten: oudere mensen die niet zo bekend zijn met de digitale middelen. En mensen die manuele therapie krijgen. Dat kan simpelweg niet op afstand.” Dus binnen twee weken vielen de inkomsten van Tim stil. Kan hij gebruik maken van de maatregelen van het kabinet? “Daar lijkt het nu wel op. En de beroepsvereniging heeft in samenwerking met de verzekeringen gekeken naar de mogelijkheden om een deel van de omzet door te betalen. Maar je mag geen gebruik maken van beide regelingen tegelijkertijd.”

Een beetje vakantie
Ondertussen belt Tim geregeld met zijn patiënten. “Ik hoor dat ze meer klachten krijgen, omdat de behandeling gestopt is. Veel mensen bewegen nu te weinig, zijn soms bang om naar buiten te gaan. Terwijl dat wel kan als je de regels maar in acht houdt. Maar ik kan ze natuurlijk niet dwingen. Ik geef wel tips hoe ze binnenshuis oefeningen kunnen doen.” Stil zitten doet het stel niet. Hun dochtertje Fleur geniet van alle aandacht. “We zijn nu heel veel samen. Dat voelt een beetje als vakantie voor haar”, aldus Jacqueline. “En daarnaast hebben we nu meer tijd voor allerlei klusjes waar je eerder niet aan toe kwam” vult Tim aan. “In mijn praktijk in Amby en thuis. Ik ben ook bezig met een nieuwe folder die ik straks, als corona voorbij is, rond ga brengen. Zo weten mensen dat ze weer bij mij terecht kunnen.”Lees ook