Redactie
20 april 2021

Als particulier heb je een advies nodig

In een miniserie over verduurzamen volgen we Etiënne Rompelberg. In deze aflevering: strippen van de woning.

Etiënne Rompelberg gaat met zijn gezin terug naar zijn ouderlijk huis in Heer. Zijn vader heeft de woning in 1972 zelf gebouwd, maar voor zijn ouders is de woning nu een maatje te groot. Zij trekken in de woning van Rompelberg junior. Woningruil dus. Voordat Etiënne verhuist, wordt de woning compleet gerenoveerd. “Een lagere energierekening en meer comfort is mooi meegenomen, maar ik ben bewust bezig met het milieu en wil energie graag zelf opwekken.”

Vader en zoon Rompelberg (foto Aron Nijs)

De ouders van Etiënne hebben in de loop van de tijd wel dubbelglas aangebracht, maar dat is inmiddels verouderd. Een grootschalige renovatie doe je in principe maar één keer. Het is nog een hele puzzel om de woning optimaal te verduurzamen. Bijkomend voordeel is dat Etiënne de materie interessant vindt en zelf de nodige ervaring heeft. “Ik heb gewerkt voor een producent in kunststofkozijnen en projecten begeleid waarbij het verduurzamen van woningen een belangrijk aspect was.” Niet voor niets voert Etiënne de renovatie grotendeels zelf uit.

Optimaal isoleren

De woning van Etiënne wordt momenteel gestript. Naast woningverfraaiing zijn de duurzaamheidsplannen als volgt. De woning wordt goed geïsoleerd via de spouwmuren. Hij heeft zich verdiept in alle mogelijke spouwmuurisolatie en de keuze is gevallen op ‘parels’ die ingespoten worden. Verder komt er hr+++-glas in de woning, vloer- en dakisolatie, vloerverwarming en uiteraard zonnepanelen op het dak. Er komt geen warmtepomp (die energie 100% haalt uit de buitenlucht en de zonnepanelen), maar een hybridewarmtepomp (deels gasgestookt) omdat de isolatiewaarde van de woning na renovatie waarschijnlijk niet voldoende is voor een warmtepomp die volledig op lagetemperatuurwarmte werkt. Wie weet komt dit er in de toekomst wel van. In ieder geval wordt de woning nu al optimaal geïsoleerd. De nieuwe keuken wordt voorzien van elektrische apparatuur, waaronder een elektrische kookplaat die wordt gevoed door de zonnepanelen. En dan nog een geheimtip voor de kookliefhebber: stoomovens zijn dé aanwinst voor je keuken.

Appels met appels vergelijken

Etiënne is technisch aangelegd en heeft zich vanaf september 2020 ingelezen in energieneutraal wonen. Hij heeft het budget goed doorgerekend en een planning gemaakt. Maar zelfs dan blijft het lastig de juiste keuze te maken. “Ik heb vier partijen over de vloer gehad en die praten uiteraard voor hun eigen product. Maar als particulier heb je een eerlijk advies nodig. Je wilt appels met appels kunnen vergelijken. Het is toch een beetje een jungle.” Anderhalf jaar geleden, dus voor de verhuisplannen, viel er een brief van de gemeente Maastricht in samenwerking met Volta Limburg over het concept PlusJeHuis op de deurmat met een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst over verduurzamen in Heer. Etiënne is naar die bijeenkomst geweest en wist zo van het bestaan van PlusJeHuis. Toen duidelijk werd dat Etiënne en zijn ouders van woning zouden ruilen, was de weg naar PlusJeHuis snel gevonden. “Ondanks dat ik zelf veel weet en me goed heb georiënteerd, ga je toch deels af op je gevoel. Want het is serieus lastig te weten welke keuze je moet maken. Je kijkt toch ook naar hoe betrouwbaar iemand is, of die persoon meedenkt voor investeringen voor de lange termijn.”

Energierapport

Inmiddels is het gezin Rompelberg een aantal stappen verder. Een energieadviseur heeft de woning opgemeten, de bouwtekening bekeken en doorgesproken wat de wensen van Etiënne zijn. De mogelijkheden zijn bekend. De definitieve keuzes volgen uit het energierapport met bijbehorend energielabel van de energieadviseur van Volta Limburg Daarover volgende keer meer.

De gemeenten Maastricht, Meerssen en Gulpen-Wittem hebben een partij geworven die alle zorg uit handen neemt als het gaat om het verduurzamen van uw woning volgens het PlusjeHuis-concept van Volta Limburg. Via een Europese aanbesteding van de Regionale Energie Alliantie kwam Volta Limburg als beste partij uit de bus.Lees ook