Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 23 juni 2020

Als het gras twee kontjes hoog is ga op de knieën voor Maastrichtse stadsnatuur

Een week vol zomerse waarden is gisteren begonnen. En dat daags nadat de langste dag van het jaar ook al veel goeds had gebracht. Een perfecte week voor vroege vogels en nachtvlinders. Ben je dat allebei en wil je optimaal profiteren van het beste van twee werelden; een siësta brengt uitkomst en houd je fit om Maastricht voor dag en dauw en tot laat na het vallen van de avond. En met een beetje goede wil lijk je het Maastrichtse rijk voor je alleen te hebben, dan wel te delen met bijen, vlinders, vogels en heel veel stadsgroen en andere zomerse kleuren.

Neen je hoeft geen bioloog te zijn, een Groen Links type of Partij van de Dieren adept. Dezer dagen is het een uitgelezen kans voor iedereen om te genieten van de natuur die Maastricht in huis heeft. Of je nu klimaatscepticus bent of dagelijks bezig bent je eigen ecologische dan wel CO-2voetafdruk tot een minimum te beperken; wie ook maar een heel klein beetje gevoel heeft voor schoonheid en de wondere wereld van flora en fauna komt volledig aan zijn trekken in de buitenwijken, buitengebieden en zelfs het centrum van de stad. En dat is vooral zo als je een paar keer de moeite neemt om voor dag en dauw op te staan of later op de dag, als de zon bezig is aan het laatste uur van een lange werkdag, nog op pad te gaan.

Nog niet zo heel lang geleden werden bermen en groenstroken van voorjaar tot in het najaar met grote regelmaat gekortwiekt. Tegenwoordig blijven veel van deze plekken in Maastricht onaangeroerd. Daar mogen we heel erg blij mee zijn. Je hoeft van waar je ook woont in Maastricht niet lang op pad te gaan om dit soort gebieden te vinden. Een uitgebreide mix van groen, wilde en door overwaaiende zaden van gecultiveerde bloemen in combinatie met kruid en korenaren zorgen voor een feest voor het oog. De natuur staat op menige plek gelijk de top 10 slechtste liedjes ooit evergreen van Hydra. Ja, de hit uit 1976 van dit duo – Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is – ben je al snel geneigd te zingen fietsend of wandelend door het Maastrichtse groen.

Wil je evenwel nog meer genieten van de Maastrichtse natuur, stop dan met zingen en ga in die groengebieden door dan wel op de knieën. De kans om bezige bijen en dartele vlinders bezig te zien keihard te werken om voor zichzelf en onwetend ook om de mens in stand te houden blijft een fantastische gewaarwording.

De ochtenden van nu zijn net zo fraai. Ja, wil je het mooiste uur van de dag qua licht en stilte beleven, vergt wel enig karakter. Morgen bijvoorbeeld komt de zon om een minuut of zes voor half zes op. Dus wil je op een mooie plek, en die zijn er zat in Maastricht, de koperen ploert zien beginnen aan zijn werkdag moet je toch echt de wekker op vijf uur zetten. Maar na getuige te zijn geweest van een prachtige start van de dag raak je vol positieve energie. Wie in deze tweede fase van coronatijden moeite heeft met de ‘anderhalve meter beperking’  komt misschien wel tot het inzicht dat Maastricht beleven meer is dan alleen in een volle kroeg staan en dat je vrijheid ook kunt opzoeken en beleven in het groen en gekleurd Maastricht. Lees ook