Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 13 april 2021

Alle camera’s op videoclub LAS Maastricht

Mooie films komen niet alleen uit Hollywood. Ook in Maastricht toveren filmmakers de prachtigste beelden uit hun camera’s. Speciaal voor amateurfilmmakers heeft Maastricht de LAS, waar ze nog meer kennis van het medium op kunnen doen, elkaar kunnen ontmoeten, en hun werk laten zien aan liefhebbers van lokale filmkunst.

De LAS, opgericht in 1947, is de oudste en grootste filmclub van Limburg, weet secretaris Laurent Beckers (73) uit Borgharen te vertellen.  De afkorting staat voor Limburgse Amateur Smalfilm- en Videoclub. “Omdat de LAS toen de enige filmclub in Limburg was, kreeg het de naam Limburgse Amateur Smalfilmclub, en niet Maastrichtse Amateur Smalfilmclub. De LAS heeft verschillende bekende filmers voortgebracht. Zo zijn er al LAS-filmers in de prijzen gevallen tijdens het internationale Unicafestival, bijvoorbeeld onze oud-voorzitter Jef Caelen, voorzitter van Cinelova.” De LAS is meer dan alleen deelname aan diverse filmfestivals; de vijfentwintig leden komen tweewekelijks samen in Manjefiek Malberg om elkaars films te bekijken en bespreken. Montage, opnametechniek, muziek en belichting komen allemaal aan bod.

Gezelligheid en serieus leren

Gezelligheid is belangrijk voor de LAS, maar de video’s staan voorop. De LAS biedt zijn leden op verschillende manieren de mogelijkheid om nog beter in hun kunst te worden. “We nodigen interessante gasten uit om over films en filmtechniek te spreken,” licht Laurent toe. “De LAS biedt nieuwe leden bovendien een mentor aan, die helpt in geval van filmtechnische problemen.” De LAS is aangesloten bij Cinelova, de Limburgse overkoepelende organisatie die filmwedstrijden organiseert, filmcursussen biedt en films bespreekt die vertoond werden tijdens wedstrijden. “Het klinkt allemaal wat verheven, maar iedere amateurfilmer is welkom om lid te worden of om een keer te komen kijken.”

“Iedere amateurfilmer is welkom om lid te worden of om een keer te komen kijken”

Ga kijken!

Het publiek van de LAS is gevarieerd. Collegafilmers en bevriende clubs bekijken de pareltjes van de LAS graag, maar de club verzorgt ook filmvertoningen in bijvoorbeeld bejaardentehuizen. Ben jij ook benieuwd naar de video’s van de LAS, hou dan de regionale omroepen in de gaten. RTVMaastricht en L1 bieden ruimte in hun programmering voor LAS-films en L1 bovendien ook overige Limburgse amateurfilms. Ook is de LAS ieder jaar vertegenwoordig op de Limburgse Filmdagen en het Limburg Film Festival. “De LAS maakt films van elk genre: speelfilms, documentaires, vakantiefilms en reportages,” vertelt Laurent over de inhoud. Voorbeelden van indrukwekkende video’s heeft hij te over. “Daniël Beckers, een nieuw lid, heeft me laatst versteld doen staan met twee documentaires. Een andere goede documentairemaker is Hub Boyens. Onze voorzitter Con Soeters maakt prachtige films met zijn vriendenkring. En laten we Peter Brouwers niet vergeten, ook hij heeft prijswinnende speelfilms gemaakt.”

Gelukkig hebben we YouTube nog

Corona of geen corona, de leden van de LAS gaan door met waar ze het beste in zijn: prachtige video’s maken. “Tot nu toe hebben we zeven films aangemeld voor de Limburgse Filmdagen, dus stilzitten is er niet bij,” vertelt Laurent trots. “Onlangs hebben we ook een één-minuutfilmwedstrijd gehouden, met maar liefst tweeëntwintig deelnemende films.” Toch heeft ook de LAS last van corona. Al een jaar kunnen de leden niet meer fysiek bij elkaar komen. Gelukkig heeft de club daar iets op gevonden. “We verzorgen voor de leden clubavonden via YouTube en we kunnen putten uit een rijk filmarchief. Onze gastsprekers die in 2020 een avond bij de LAS zouden verzorgen hebben een programma gemaakt dat we via YouTube hebben bekeken.” Natuurlijk hoopt de club dit jaar weer fysiek bij elkaar te kunnen komen. “We waren bang dat leden hun lidmaatschap zouden opzeggen, zoals bij verschillende clubs is gebeurd. Maar niet alleen zijn alle bestaande leden bij ons gebleven, dit jaar hebben we er zelfs twee nieuwe leden bij gekregen!”Lees ook