Geerte Courtens
Buurtreporter 4 juli 2019

Al vier jaar Weggeefwinkel De Heeg

In de zomer van 2015 opende de Weggeefwinkel De Heeg haar deuren. Nu, na 4 jaar is deze bijzondere winkel een mooie ontmoetingsplek in de wijk. Waar iedereen welkom is en waar vele verhalen worden gedeeld. Afgelopen 2 juli vierden de vrijwilligers het vierjarig bestaan, met gratis spullen 🙂 en gratis hapjes!

De Wijk De Heeg is vaker in het nieuws vanwege het ‘lege’ winkelcentrum , en met de plannen om de wijk te revitaliseren. In 2015 startte het toenmalige Buurtplatform, samen met de gemeente en Trajekt een zogenaamde Pop-Up-Store om ideeën te verzamelen om de wijk beter en leefbaarder te maken. Uit deze ideeën is de Weggeefwinkel ontstaan en vanaf dag 1 was deze winkel een schot in de roos. De Heeg had natuurlijk de primeur van de eerste kringloopwinkel in Maastricht, met de Klamottenshop (die al jaren niet meer bestaat); de Weggeefwinkel is het moderne zusje hiervan.

De winkel is vier dagdelen per week geopend en wordt gerund door vrijwilligers, die op hun beurt weer ondersteuning krijgen vanuit de welzijnsorganisatie. Iedereen is welkom  en het idee is eenvoudig : als je iets over hebt dan kun je dat brengen en als je iets nodig hebt ,dan kun je dat komen halen. Alles wat nog een 2de ronde mee kan is bij de winkel welkom. Helaas is er geen plek voor meubels en witgoed, maar mensen kunnen in zo’n geval  een briefje ophangen. De raarste en bijzonderste artikelen komen binnen, maar verlaten vaak ook dezelfde dag weer de winkel. Vooral kleding en elektrische apparaten wisselen snel van eigenaar, maar ook boeken, glaswerk en snuisterijen zijn geliefde producten. Naast deze handel is de winkel ook een smeltkroes van mensen. Alle culturen en leeftijden ontmoeten elkaar en er is altijd tijd voor een praatje, een luisterend oor. Want ja, ook in De Heeg zijn er mensen met tegenwind. De Weggeefwinkel is een plekje waar je even op adem kunt komen, waar je gezien wordt en waar je lekker kunt winkelen! En dat allemaal gratis!

 Lees ook