Afvalproef van start

op 11 juli 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

De gemeenteraad heeft als doel gesteld dat Maastricht in 2030 afvalloos is. Dat wil zeggen dat al het huishoudelijk afval gescheiden aangeboden en hergebruikt wordt. Als eerste stap op weg naar 2030 start de gemeente met deze afvalproef in twee wijken: Boschpoort en Jekerkwartier Noord.

Afvalproef?

Wat houdt die afvalproef dan in? Samen met buurtbewoners gaat de gemeente nadenken over het slimmer inzamelen van GFT, luiers en incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten, grof huishoudelijk afval. Slimmer wil zeggen: met een zo goed mogelijke mix van gebruiksgemak, milieuwinst, kosten en werkgelegenheid.

Twee proefwijken

Op 1 juni 2017 is in Boschpoort en Jekerkwartier Noord de afvalproef van start gegaan. Inwoners van deze buurten gaan een halfjaar (tot 30 november 2017) op een andere manier hun huishoudelijk afval scheiden. Zij ontvingen medio mei het startpakket met de nieuwe afvalkalender voor de proef. Wat zijn de eerste ervaringen?

Sjiek en sjoen?

Vóór de Afvalproef had Elly Daenen een grote GFT-container. “Nu hebben we een container voor het groente- en fruitafval. Met het tuinafval ga ik naar de tuinkorf. Nou, dat is wel onhandig. De korf is te hoog, waardoor het lastig is om het afval erin te kiepen. Ik heb geen grote tuin, maar wel eentje die ik moet bijhouden. Dus ik heb best wel wat snoeiafval.” Voor de rest verandert er voor Elly niet veel, ze deed altijd al recyclen en sorteren. De Afvalproef vindt ze dan ook een goed idee. “Ondanks ‘Sjiek en Sjoen’ vind ik toch dat er nog vaak rotzooi ligt in de stad. Wie de daders zijn, dat weten we helaas niet.”

Benieuwd naar de resultaten

“Ik wist niet dat etensresten ook in de GF-container mochten!” zegt Liezetta Versteeg. Nu de restzak een keer in de twee weken wordt opgehaald, is ze zich meer bewust van wat er allemaal gescheiden kan worden. “Nou ga je er echt meer opletten. Ik heb geen tuin, dus de GF-container moet ik op het gezamenlijke gangetje zetten. Om te voorkomen dat het gaat stinken en de andere bewoners er last van krijgen, ga ik biologisch afbreekbare zakjes gebruiken.” Liezetta is erg benieuwd naar de resultaten van de Afvalproef. “Ik vraag me af wat het gaat opleveren. Als je hoort wat ze allemaal kunnen maken van het afval dat wij scheiden, dat is toch pure winst. Ik hoorde laatst ook over upcyclen. Dat iets meer waard wordt, als je het hergebruikt. Geweldig!”

Weten wat de ervaringen zijn in Boschpoort? Lees het hier!

 

Fotografie: Aron Nijs