Jack van Gelooven
Buurtreporter 7 januari 2019

Afscheid wijkagent Patrick Spronken Mariaberg

In 2010 begon Patrick als wijkagent in de mooie wijk Mariaberg. Hij werd ingewerkt door zijn voorganger Frank Puts en kreeg een beeld van de wijk dat zich kenmerkt als apart stukje Maastricht waar de sociale contacten hecht en divers zijn. Dit beeld is in de afgelopen jaren bevestigd. Patrick heeft zich vanaf het begin welkom gevoeld in de wijk. Het grote aantal vrijwilligers dat in deze wijk actief is, heeft hem altijd het gevoel gegeven dat ze iets voor elkaar konden betekenen. Lees hieronder zijn afscheidsbrief aan de bewoners van de wijk.

Ik heb de afgelopen jaren met veel bewoners contact gehad. Soms voor een informatief gesprek, maar ook serieuze zaken werden besproken. Ik werd mij weer regelmatig bewust hoe belangrijk het is om te communiceren met elkaar. Dit is ook de enige manier om conflicten te voorkomen en op te lossen. Ik heb ook gezien dat bewoners elkaars hulp aanbieden en aanvaarden, dat is een groot goed.

Wees blij met de overeenkomsten die je met elkaar deelt, maar vier ook de verschillen waardoor je vanuit een ander perspectief naar situaties kan kijken en daar een gefundeerde mening over kan geven. Wees nieuwsgierig naar elkaar en oordeel niet te snel.

Met het wijkbureau, Envida/Politie in de wijk hebben we stappen vooruit gemaakt. Laagdrempelig en vooral eenvoudig contact leggen of even iets melden ging nu heel makkelijk. We kunnen gerust stellen dat we samen met u de wijk aantrekkelijker hebben gemaakt.

Helaas is het moment aangekomen dat we afscheid van Mariaberg, Blauwdorp en Trichterveld gaan nemen. Mij werd een voorstel gedaan om naar een andere wijk te gaan (Wyck, St Maartenspoort, Ceramique) en daar als wijkagent te gaan werken. Ik doe dit om mezelf te blijven uitdagen en te voorkomen dat ik “vastroest” aan bureau Heimoweg.
Ik ga, Mariaberg en zeker jullie in het bijzonder, als trotse bewoners missen. Zeker nu rond dit afscheid, waar ik waarderingen krijg voor hetgeen wat ik hier al die jaren heb gedaan. Weet dat hier ook een heel basisteam aan gemotiveerde politiemensen achter stonden.

Mijn opvolgster is Simone Lucassen en die zullen jullie ook in de straten van de wijk zeker gaan tegenkomen. Zoals ik de meeste bewoners ken weet ik dat de samenwerking ook met haar succesvol zal zijn. Blijf communiceren en weet dat de wijkagent altijd klaar staat om uw vragen te beantwoorden en haar/zijn hulp kan aanbieden.

Groetjes PatrickLees ook