27 mei 2021 - Voordeur verhalen

Voordeur Verhalen – 40

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

twee meisjes bij een voordeur met blond en donker haar

Voordeur Verhalen – nummer 40

Eerder zijn we voor een Voordeur Verhaal bij Matchstudent Haroon in de wijk Pottenberg geweest. In meerdere wijken in Maastricht wonen Matchstudenten, een initiatief vanuit de Universiteit Maastricht waarbij studenten zich naast hun studie inzetten voor de wijk waar ze wonen. We gaan op bezoek bij Matchstudenten Marie en Layla in de wijk Caberg.

Layla: ‘Het eerste jaar van mijn studie ‘University College’ woonde ik in de wijk Wyck. Ik realiseerde me dat ik meer wilde dan alleen wonen en studeren. Match sluit in mijn tweede studiejaar precies aan op wat ik voor ogen had. Het zorgt voor verbintenis en de mogelijkheid iets toe te voegen, dat voelt goed!’ Ook Marie, die dit jaar met de studie ‘Global Studies’ is begonnen, kan zich hierin vinden. ‘Match geeft de mogelijkheid om écht deel uit te maken van het leven in Maastricht en je steentje in de buurt bij te dragen.’

De dames zijn al flink aan de slag gegaan. In de voortuin van het studentenhuis staat een vrolijke zelfgemaakte ‘ruilkast’. ‘Er liggen boeken, speelgoed en kleding in. Dat kunnen buurtbewoners meenemen en ruilen voor iets anders.’ Van Trajekt hebben Marie en Layla speelgoed gekregen dat kinderen uit de buurt kunnen komen lenen. ‘Het wordt altijd heel netjes teruggebracht en als het even kan spelen we buiten mee.’ Verder zijn er plannen voor een kleine markt, een nieuwe buurttuin met eetbare planten, en zijn ze met de basisschool in gesprek om een gastles te geven over de natuur.

‘We zijn continu bezig met ideeën en hebben daarover ook contact met Trajekt, Stichting Samen Groener en het CNME. In de komende tijd willen we graag nog meer leren over de buurt en wat we kunnen betekenen! Neem vooral contact met ons op per mail via matchcaberg [at] gmail.com'.

Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen of zelf een mooi verhaal? Kijk www.facebook.com/STCaberg-Malpertuis