20 november 2023 - Verhaal

Sporten aan de Amfoorstraat als therapie

Momenteel is hij even geblesseerd door een ongelukkige val met de fiets, maar sport is voor CheikhDiawara als therapie. De route van zijn geboorteland Senegal naar Pottenberg ging niet helemaal vlekkeloos, maar inmiddels heeft hij innerlijke rust gevonden. “Met het sportparkje aan de Amfoorstraat hoop ik anderen in beweging te krijgen.”  

 

een man die aan het sporten is bij groene rekjes

Met voetbal de wereld rond 

Je zou niet zeggen dat Cheikh al 52 jaar oud is. “Bewegen, mediteren en letten op je gezondheid. Dat houdt je jong”, lacht hij. Een grote hanger van Afrika aan een ketting om zijn hals herinnert aan zijn thuisland. “Ik heb op veel verschillende plekken gewoond. In Nederland, maar ook in Amerika en Mexico.” Voetbal – hij speelde en coachte – bracht hem over de wereld. Voor de liefde verhuisde hij 10 jaar geleden naar Maastricht.   

Uit de put 

De relatie loopt uiteindelijk op de klippen en Cheikh kent een periode waarin sommige verleidingen lastig te weerstaan zijn. Hij zwerft en zit in een diep gat. “Daar heb ik mezelf echt uit moeten trekken. Ik stelde mezelf de vraag: waarom doe je dit? Het was een vlucht. Het leidde nergens naar.” Dankzij de juiste hulp komt hij er weer bovenop. Sport speelt daarbij een cruciale rol. Via Woonpunt vindt hij een woning in Pottenberg. Geen bewuste keuze, maar hij heeft het er goed getroffen. “Met sommige mensen heb ik een klik, met sommigen niet. Leven en laten leven, dat is mijn motto.”      

 Calisthenics 

Sport blijft een cruciaal onderdeel van zijn dagelijks leven. Ook in coronatijd. “De sportscholen waren dicht, dus toen heb ik een aanvraag bij de gemeente gedaan voor een sportparkje hier in de wijk.” Op de stevige toestellen aan de Amfoorstraat kun je oefeningen doen: calisthenics. Met duidelijke tekeningen en QR-codes worden de mogelijkheden uitgelegd. Ondanks zijn pijnlijke arm demonstreert Cheikh wat er allemaal kan. “Vooral tijdens corona werd hier veel gebruik van gemaakt. Door jong en oud”, vertelt hij met enige trots. 

 Kijk voorbij de verschillen 

Cheikh heeft veel gezien in de wereld. Ook de donkere kanten. “Ik probeer het negatieve zoveel mogelijk uit mijn leven te weren. Blijf bij jezelf en steek energie in de dingen die je belangrijk vindt. Natuurlijk merk ik dat sommige mensen op een bepaalde manier naar mij kijken door mijn huidskleur, maar uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde. Je moet voorbij de verschillen kijken.” Zijn levenservaring heeft hem gebracht tot waar hij nu is. In Pottenberg. En regelmatig in het sportparkje, als het straks weer wat beter gaat met zijn elleboog.   

man die op een ijzeren stang zijn armen laat rusten

Een Pottenberg aan verhalen

Pottenberg is een wijk met een rijke geschiedenis. Vol met verhalen van bewoners. We koesteren de geschiedenis, de herinneringen van bewoners en kijken vol nieuwsgierigheid naar de toekomst. Pottenberg is volop in beweging. Samen werken we aan een wijk waar het fijn wonen, werken en leven is. Dat doen we onder het motto ‘Positief Pottenberg’. 

In het burenboek ‘Portretten van Pottenberg’ staan 15 van zo’n verhalen. De verhalen zijn geschreven door tekstschrijver Karin Somers van Begin met A. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Philip Driessen.