27 mei 2021 - Verhaal

Groen doen en actief bezig zijn doet goed

De 73-jarige Els Schepers woont met veel plezier aan het Bourgogneplein in hartje Wyck. Ze heeft aan het pleintje een grote plantenbak via Mijn Groen Maastricht geadopteerd. Deze plantenbak onderhoudt ze met heel veel plezier. De planten en bloemen die hierin groeien en bloeien maken haar uitzicht vanuit haar woon- en schilderkamer een stuk aantrekkelijker.

een vrouw met een roze trui gebukt bij een plantenbak met groene plantjes

Genieten na zwaar werk

Els en haar buurvrouw Tonny zijn samen aan dit avontuur begonnen: “De start was voor ons best zwaar. Dat komt ook omdat wij niet meer de jongste zijn. Uiteindelijk is het ons wel gelukt en zijn we blij dat we de uitdaging zijn aangegaan.” Momenteel onderhoudt ze de plantenbak alleen. Helaas moest Tonny stoppen vanwege haar gezondheid.

De vruchten plukken!

“Alle planten en bloemen die we gebruikt hebben, hebben we via kennissen gekregen en daardoor hebben we geen kosten hoeven te maken”, zegt Els. “Nu is het zelfs zo dat wij mensen al plantjes uit deze bakken kunnen geven.” Ze heeft achter haar woning ook een eigen tuin. Het is een klein postzegeltuintje. Hier heeft ze bakken met grond geplaatst, waar ze nu eetbaar groen in kweekt. Het was een hele klus om al die bakken te vullen met grond, maar nu kan ze heerlijk snoepen uit haar eigen tuin.

Vrijwilligerswerk aan De Groene Loper

Els onderhoudt zes mobiele bakken aan De Groene Loper en is daar ook vrijwilliger. De mobiele stadslandbouw tuin 50|50 B-Green Maastricht vindt ze een mooi project. Daar waar ze kan probeert ze een helpende hand te bieden. Dit project zoekt overigens nog steeds vrijwilligers en alle hulp is welkom. Aanmelden kan via secretaris.wyckerpoort [at] gmail.com.

Vol met vitaliteit

Door corona vielen er wat bezigheden weg. Daardoor had ze tijd om solfège (red. notenleer) en accordeon te leren. Dit was iets wat ze al heel lang wilde doen, maar door haar bezigheden niet aan toekwam. Ze speelt dagelijks op haar vleugel en schildert iedere dag aan prachtige schilderijen. Vanuit haar schilderkamer heeft ze mooi uitzicht op haar plantenbak en dat maakt schilderen een nog fijnere bezigheid. Hoe ze al deze bezigheden volhoudt? Ze doet iedere middag een dutje en ze is enorm dankbaar voor alles wat ze heeft.

Goedkoop planten kopen in Maastricht

Wil je ook aan de slag met groen, maar wil je niet tegen torenhogen kosten aanlopen? Dan is langs gaan bij de Plantjesbieb Ravelijn en het plantenasiel een aanrader.

Wil je ook openbaar groen onderhouden?

Stuur een e-mail naar mijngroen [at] maastricht.nl met je wensen en ideeën. Een van de medewerkers neemt contact met je op en samen kijken jullie wat er mogelijk is.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.