27 mei 2021 - Verhaal

Bijles en bakken in de buurt

Studenten Anne Crijns en Janna Boreas wonen in een Match-huis in Wittevrouwenveld. Samen hebben ze verschillende projecten bedacht om het contact met en in de buurt te verbeteren. Ze geven bijles en zijn in coronatijd taarten gaan bakken, die buurtbewoners aan elkaar mogen geven. “We hebben hele mooie contacten gelegd, jammer dat we straks weggaan.”

gebakjes in de vorm van een hart versiert met witte créme en gekleurde snoepjes

Bakactie

Zodra de voordeur opengaat, komt de geur van gebak je al tegemoet. In de oven staan de citroen-cheesecakes te garen, aan tafel zijn Malak (9) en Rahma (12) druk bezig met het versieren van de koekjes die ze hebben gebakken. Wekelijks helpen de twee meiden Janna en Anne met bakken. Wel zo gezellig, vinden die.

De bakactie begon rond Valentijnsdag met taarten in de vorm van een hart. Daarmee wilden Janna en Anne buren een ‘hart’ onder de riem steken. Ze vroegen de buren om drie andere buurtbewoners te nomineren voor een taart en zo ging het balletje aan het rollen. Elke week leveren de bakkers de taarten persoonlijk af, met een kaartje waarop staat: ‘Wij geven jullie een taartje, omdat…’. De afzenders vullen zelf de reden in. Als ze dat willen, kunnen ze er ook voor kiezen om anoniem te blijven. “Sommige mensen die een taart kregen, wisten niet meteen wat ze ermee aan moesten”, vertelt Janna. “Maar de meesten reageerden heel leuk. Een mevrouw was echt ontroerd, ze vroeg ons binnen en we hebben samen koffie gedronken.”

Lezen

Eigenlijk is het bakken een beetje uit de hand gelopen, erkennen de Match-studenten. Anne: “Ons belangrijkste project blijft het geven van bijles. Daarmee zijn we begonnen na een vraag uit de wijk. De moeder van Rahma hoopte dat wij haar dochter bijles konden geven. Zo kwam ook Malak erbij en langzaam breidde het aantal kinderen zich uit. Nu komen er elke week een aantal leerlingen van de basisschool en meestal begeleiden we rond de toetsweken ook middelbare scholieren. Met de jongsten lezen we veel. We gaan ook samen met hen naar de bieb. Belangrijker nog dan de bijles zelf, is de een-op-een aandacht die de kinderen krijgen. Ze vinden het fijn dat ze bij ons hun verhaal kwijt kunnen.”

De contacten geven veel voldoening, vult Janna aan. “Nadat ik twee maanden met een meisje had geoefend, zei ze: ‘Je hebt me echt aan het lezen geholpen’. Daar doen we het voor.” Anne: ”Wij hebben zelf het geluk gehad dat onze ouders ons konden helpen. Maar als dat niet gaat, bijvoorbeeld omdat zij niet goed Nederlands spreken, heb je al vroeg kans op een achterstand.”

Nieuwe mensen

Anne, die een master sustainable finance doet, en Janna, die het University College afrondde, dragen het Match-huis in de zomer over aan nieuwe bewoners. “Voor de bijles hebben we gelukkig al een  vrijwilliger gevonden”, zegt Janna. “Na corona komt er hopelijk ook meer continuïteit in de activiteiten. Match gaat dan ik elk geval vier uur per week samen invullen met een andere organisatie, zoals bijvoorbeeld Trajekt.”

Janna heeft drie jaar in het Match-huis gewoond. “In het begin was het best lastig, we kregen weinig reacties uit de buurt”, erkent ze. “Na een tijd verbeterde dat en nu voel ik me echt lid van de buurt. Ik heb hier veel nieuwe mensen ontmoet en mooie connecties gemaakt. Jammer dat ik nu wegga, maar ik blijf mijn buren zien, ook buiten het Matchproject om.”

Ook Anne kijkt tevreden terug op haar tijd in het Match-huis. “Ik kwam uit Amsterdam, waar ik in de bubbel van het verenigingsleven zat. In Maastricht heb ik me bij Match aangemeld, omdat ik graag wilde mengen met andere groepen. Door Match durfde ik makkelijker op onbekende mensen af te stappen. Ik heb gemerkt hoe leuk het is om je eigen buurt te leren kennen. Ik kreeg het gevoel dat ik erbij hoor en dat mensen waarderen wat we doen. Investeren in je buurt voegt echt iets toe aan je studententijd, is mijn ervaring.”

#studentenstad