16 november 2022 - Artikel

Interview met Bep Essers

De gemeente brengt eenzaamheid onder de aandacht. Dat doen we met een verhaal van eenzaamheid onder ouderen en gaan op bezoek in huiskamer Sjuif a-en in Heer. Dit is 1 van de plekken in Maastricht waar mensen terechtkunnen voor een praatje of een leuke activiteit. Weduwe Bep Essers legt uit waarom ze zo graag hier heengaat. Voorzitter Servé Habets vertelt over het ontstaan en het succes van deze huiskamer.

Bep: “Mijn man is 4 en een half jaar geleden gestorven. Niet lang voor hij stierf, spoorde hij mij aan deze huiskamer te bezoeken. Ik kende 2 buurtgenoten die hier vaker heengingen. Ik ben toen een paar keer meegegaan. Maar toen het slechter ging met de gezondheid van m’n man, bleef ik thuis om hem te helpen en om bij hem te zijn. Ik ben toen maanden niet meer geweest. Nadat mijn man overleed, heb ik de moed verzameld om toch weer hierheen te komen. Thuis zit je ook maar zo alleen.”

Bep Essers poseert met scootmobiel voor huiskamer Sjuif a-en in Heer

Eenzaamheid onder 65-plussers in Maastricht

In Maastricht wonen 27.000 65-plussers. Uit cijfers van de Buurtpeiling 2018 blijkt dat 23 procent van hen een echte goede vriend(in) mist. 29 procent vindt hun kring van vrienden en kennissen te beperkt. En 21 procent ervaart leegte om zich heen.

Trouwe bezoeker

In de huiskamer in Heer zijn elke dinsdag en donderdag en iedere laatste zondag van de maand ontmoetingsbijeenkomsten. Bep is een trouwe bezoeker van de huiskamer. “Ik kom elke dinsdag hierheen. Ik hou er zelfs rekening mee als ik afspraken maak met de dokter: nooit op dinsdag. En als het even kan, kom ik ook op donderdag. Op donderdag krijg ik hulp, dus daar zit ik aan vast. Maar als de hulp op tijd klaar is, dan haast ik me nog even hierheen. Ik ben er zo met m’n scootmobiel. Wat ik fijn vind, zijn de contacten met iedereen en de gezelligheid. Die vertelt eens dit, die vertelt eens dat. Je kunt alles aan elkaar kwijt. Je vraagt soms ook raad aan elkaar. Je staat er niet alleen voor. Als ik iets niet weet, kan ik het hier vragen.”

Themabijeenkomsten

Servé: “Als ik merk dat er veel vragen zijn over een bepaald onderwerp, dan regelen we dat iemand met verstand van zaken daarover iets komt vertellen. Elke laatste zondag van de maand hebben we daarvoor een speciale themabijeenkomst. We hebben zelfs al ambtenaren gehad die op zondag iets kwamen vertellen over de Wet maatschapelijke ondersteuning (Wmo). Binnenkort komt er iemand iets vertellen over energiearmoede. Soms gaan we ook samen op pad. Zo zijn we al een keer gaan kijken bij de Groene Loper omdat het voor sommigen lastig was om daar hun weg te vinden.”

Huiskamer tegen eenzaamheid

Servé: “Het idee voor deze huiskamer is ontstaan via het buurtplatform van Heer. We hebben voordat we hiermee begonnen aan mensen gevraagd wat ze misten in deze buurt. Het grootste probleem dat ze aankaartten, was eenzaamheid. Ze wilden een plek om naartoe te gaan. Vanaf de 1e bijeenkomst zat de huiskamer vol. We zijn nu bijna 6 jaar verder en het zit nog steeds vol. Wij zorgen voor de gezelligheid, de bezoekers zorgen voor de mond-tot-mondreclame.”

De tafelpoot praat niet terug

Bep: “Natuurlijk gaan er mensen dood. Toen 1 van de vaste bezoekers overleden was, zijn we met 21 man naar de begrafenis gegaan. Na afloop hebben we hier nog nagepraat.” Servé: “De belangrijkste taak van de huiskamer is dat er aandacht is voor de kleine dingen, de dagelijkse gang van zaken. En aandacht voor elkaar. Zo had laatst iemand haar arm gebroken. Ze moest naar het ziekenhuis en had daar gezegd: ’Wilt u wel zorgen dat ik op tijd terug kan? Ik wil nog even naar de huiskamer.’ Want als ze alleen thuiskomt met haar pijn, praat de tafelpoot niet terug.”

Doe jezelf een plezier

Mensen die zich alleen voelen en graag anderen willen ontmoeten zou Bep vooral aansporen om zichzelf een plezier te doen en eens 1 keer over de drempel van een huiskamer te stappen: “Als ik zie dat er iemand nieuw is, dan probeer ik altijd een praatje te maken. Het helpt natuurlijk wel als je zelf ook met anderen praat. Als je hier alleen maar wat gaat zitten, dan heb je er minder aan.” Servé: “De geest van een huiskamer is gezelligheid, veiligheid, jezelf kunnen zijn en als het nodig is, dat je ook om hulp kunt vragen. Kom eens ruiken, proeven en kijken hoe het is. Het is vrijblijvend. Je komt als je zin hebt. Je hoeft je niet aan te melden. Je betaalt alleen voor de koffie of thee die je drinkt. Je zit nergens aan vast. Met 5 vrijwilligers proberen we de drempel zo laag mogelijk te houden. We zorgen dat mensen weten dat de deur hier voor ze openstaat. Wie komt, kan rekenen op een warm welkom. Maar die stap moet je zelf zetten. Niemand hoeft zich te schamen om hierheen te komen.”

Ontmoetingsplekken in Maastricht

In Maastricht zijn verschillende plekken waar je gezellig samen kunt zijn met mensen uit de buurt, zoals huiskamer Sjuif a-en in Heer. Meer weten? Bel het Sociaal Team voor jouw wijk. Kijk op www.sociaalteammaastricht.nl voor het telefoonnummer.  

oudere mensen in gesprek aan tafel in huiskamer Sjuif a-en in Heer

Eenzaamheid onder je aandacht

De gemeente brengt eenzaamheid onder je aandacht. Onder andere door een campagne tegen eenzaamheid van het actieprogramma Een tegen eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder je aandacht te brengen. Of het project Jongerenmaatje van Humanitas. En door op bezoek te gaan in de huiskamer Sjuif a-en in Heer om stil te staan bij eenzaamheid onder ouderen. 

Lees ook:

Bekijk ook het filmpje van het bezoek aan huiskamer Sjuif a-en in Heer.