31 mei 2021 - Artikel

Groen staat met hoofdletters op de agenda van de kindergemeenteraad

In de Omgevingsvisie Maastricht 2040 staat beschreven waar we als stad naar toe willen de komende 19 jaar. Maar hoe denkt de generatie hierover die straks in die stad leeft, werkt, een gezin heeft? Oftewel: wat vinden de tieners van nu van die Omgevingsvisie? En dan specifiek van het vergroenen van de stad. De kindergemeenteraad ging ermee aan de slag.

mindmap met gekleurde tekeningen op wit papier met het onderwerp omgevingsvisie

Over de kindergemeenteraad

Misschien wist u het al, maar naast de ‘gewone’ gemeenteraad heeft Maastricht een kindergemeenteraad. 12 betrokken kinderen uit groep 7 van verschillende basisscholen die zich vijf keer per jaar buigen over uiteenlopende onderwerpen. Vorig jaar kregen ze – samen met hun klasgenoten – les over het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Elke school selecteert vervolgens twee leerlingen voor de raad en uit dit illustere gezelschap wordt de kinderburgemeester gekozen. Dit jaar is dat Ismael Cabordery en op 26 mei bespraken hij en ‘zijn gemeenteraad’ het thema groen.

Groene mindmaps

Speciaal voor dit onderwerp is Anouk Schmid, coördinator Groen, Natuur & Landschap bij de gemeente Maastricht, uitgenodigd. Zij vertelt de leden eerst wat er in het gemeentelijk Groenplan staat, een onderdeel van de Omgevingsvisie 2040. “Ik ben vereerd dat jullie dit onderwerp zo belangrijk vinden, dus kom vooral met jullie ideeën.” Dat hoeft Anouk geen twee keer te vragen. De leden hebben zich goed voorbereid. Sommigen hebben zelfs kleurige mindmaps gemaakt. Een creatieve manier om verschillende thema’s en ideetjes in beeld te brengen.

‘We moeten de stad nú groen maken’

Maar eerst is er een vragenrondje aan Anouk. “Waarom zo lang wachten tot 2040? We moeten de stad nu al groen maken!”, zegt Anissa. Dat kan Anouk alleen maar beamen. “We hebben ook een plan voor wat er nu moet gebeuren en over 10 jaar. Zo zijn we onder andere bezig met het vergroenen van schoolpleinen en schoolbosjes met eventueel een ‘buitenlokaal’ erbij. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar waar we in 2040 willen staan. Tegen die tijd hebben jullie misschien zelf kinderen. Doordat jullie nu met vergroenen bezig zijn, hoop ik dat jullie dit later doorgeven aan de volgende generatie. Of wellicht hebben jullie dan zelf een tuin die je vol met plantjes zet in plaats van tegels.”

Morgen beginnen

Dan barst de kindergemeenteraad los met hun voorstellen. Van tuintegels en restzakken duurder maken tot meer insectenhotels en een wedstrijd voor de mooiste voortuin (die is natuurlijk groen). De leden hebben veel praktische ideeën waar ze morgen al mee kunnen beginnen. Flore gaat vaker met de fiets, Thom wil wel geld ophalen om zo meer planten en bomen te planten in de stad. “Zet één keer per jaar een grote container in de straat waar mensen puin in mogen doen”, stelt Anissa voor. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om met een auto naar de milieustraat te rijden. Soms verdwijnt het dan in de natuur. “Door die rommel in te zamelen kun je het vervolgens recyclen.” Santiago: “Ik ken stukjes overbodig asfalt, plekken waar je toch niet mag komen met de fiets of auto. Die kun je toch vervangen door gras?”

Ambassadeurs

De lijst wordt alsmaar langer en Anouk is aangenaam verrast. “Ik ben erg onder de indruk en blij met jullie voorstellen.” Al discussiërend over het motiveren van inwoners om te vergroenen, komt de raad op het idee om zelf het goede voorbeeld te geven. “Als we ergens een veldje met bloemen neerzetten zien mensen hoe mooi het is”, stelt Thom voor. Zijn klasgenoot Santiago valt hem bij: “We moeten reclame maken om te laten zien hoe belangrijk het is. Het is geen spelletje!” Samen bedenken ze het plan om als raad een plekje in Maastricht te vergroenen. Als ambassadeurs gaan ze in de weer met plantjes en bloemen. De kindergemeenteraad weet van aanpakken. En dat komt het groen in de stad alleen maar ten goede.