25 januari 2024 - Artikel

Emile Roemer bezoekt Mariaberg, Pottenberg en Caberg

Emile Roemer, de commissaris van de Koning, bezocht Maastricht op woensdagmiddag 24 januari. Het bezoek was niet in het Stadhuis, maar in een aantal wijken van Maastricht: Mariaberg, Pottenberg en Caberg. Het idee daarachter? Meer ruimte voor ontmoetingen met bewoners!

Ambtsbezoek gouverneur Roemer
Ontvangst Roemer (foto door Jonathan Vos)

Start in Mariaberg

Burgemeester Wim Hillenaar ontving de gouverneur in samen met alle wethouders in de nieuwe Buurtbrök van Mariaberg. Roemer sprak er met vrijwilligers van de Buurtbrök, de buurtcommissie en het buurtnetwerk. Ze bespraken wat deze nieuwe plek betekent voor de buurt en de wijkbewoners.

 

Ambtsbezoek gouverneur Roemer: gespek met bewoners
Gesprek tussen Roemer en vrijwilligers in de Buurtbrök (foto door Jonathan Vos)

Bijzondere plekken in Pottenberg

Na een apart gesprek met het college liep het gezelschap langs allerlei ontmoetingspunten en bijzondere plekken in Pottenberg. Bewoners, vrijwilligers en professionals vertelden vanuit eigen woon- of werkervaring wat er leeft in de wijk. Ze bespraken wat de sterke en zwakke punten van de wijk zijn, wat maakt dat je kan spreken over Positief Pottenberg en wat inwoners nodig hebben om dat positieve gevoel te versterken.

Ambtsbezoek gouverneur Roemer
Presentatie bij de nieuwe buurttuin in Pottenberg (foto door Jonathan Vos)
Bezoek aan de nieuwe buurttuin (foto door Jonathan Vos)
Bezoek aan de nieuwe buurttuin (foto door Jonathan Vos)

Roemer kreeg in de Bokaalstraat/Kristalstraat uitleg van vrijwilligers en bewonerscommissie van Servatius over de nieuwe gezamenlijke buurttuin. De woningcorporatie vertelde er over hun plannen en activiteiten in de wijk. Op het Terra Cottaplein gaf Woonpunt uitleg bij de sloop en herbouw van het opvallende Poortgebouw en de Mammoetflat.

Ambtsbezoek gouverneur Roemer
Uitleg van Woonpunt op het Terra Cottaplein (foto door Jonathan Vos)

In gesprek over Pottenberg

Vrijwilligers van de Brooduitgifte vertelden in het buurtcentrum De Romein over hun dankbare werk. Carlos Apers, stedenbouwkundig ontwerper van de gemeente, gaf een presentatie over het ontstaan, het nu en de toekomst van Pottenberg. Jos Mevis, programmamanager Veerkrachtige Wijkenbenadering, gaf uitleg bij het programma dat sindskort loopt in Pottenberg en Nazareth. Tijdens en na de presentaties was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan.

Ambtsbezoek gouverneur Roemer
Presentatie over programma Veerkrachtige Wijkenbenadering (foto door Jonathan Vos)

Voorstelling Buurttheater in Caberg

De groep dineerde samen met leden van de gemeenteraad in buurtcentrum De Wiemerink in Caberg. Het Buurttheater Maastricht voerde daarna de generale repetitie op van collagevoorstelling Brokjes Brak, onder regie van Hanneke Jonkers. Wijkbewoners met wel 12 verschillende nationaliteiten voerden de voorstelling op. Na de voorstelling was er een meet and greet met de spelers. De gouverneur was onder de indruk: "Kippenvel. Echt."

Ambtsbezoek gouverneur Roemer
Afsluiting met het Buurttheater (foto door Jonathan Vos)

"Geweldig mooi programma"

Roemer vond het bezoek geslaagd. "Het was een geweldig mooi programma. Ik ben diep onder de indruk van wat ik heb gezien en gehoord. De gezamenlijke buurtuin is een prachtig initiatief dat samen met de bewoners is opgezet. Een bewoner zei dat dit het mooiste cadeau was dat ze ooit kreeg. Dat zegt genoeg! De Veerkrachtige Wijkenaanpak is ook een goed initiatief. Je moet juist samen aan de slag. Het begint met het gesprek met de buurtbewoners. Ik ga écht met een goed gevoel naar huis."