28 mei 2025 - Artikel

Een groene oase in Sint Maartenspoort – een initiatief van bewoners voor bewoners

Als je vanuit de Sint Antoniuslaan de Gebroeders Hermanstraat inloopt, zie je vrijwel meteen aan een lantaarnpaal een bordje ‘buurttuin’. De pijl wijst naar een smalle opening met een klein hekje tussen lage appartementencomplexen en woningen. Eenmaal door het hekje sta je meteen in een gezellige en prachtige, omsloten tuin. Bewoners hebben de afgelopen jaren een braakliggend stuk grond omgetoverd in deze groene oase. Met een pluktuin, picknickbanken, kruiden in grote bakken én een kleine jeu de boules baan.

Tuinwerkdag

Buurtbewoners Marie-Louise, Peter en Rosie vertellen enthousiast hoe de tuin onderhouden wordt door vrijwilligers. Elke dinsdag en zaterdag van 10 tot 12 en een paar keer per jaar op een hele tuinwerkdag voor het grote werk. Mensen uit de hele buurt doen mee en zijn er geregeld voor de gezelligheid te vinden. Van de studenten van studentenvereniging Koko tot de bewoners van het AZC aan de Franciscus Romanusweg.

Rosie legt ook uit dat de buurttuin een thuishonk is voor veel activiteiten die het buurtnetwerk organiseert. Een van de projecten die ze ingediend hebben bij de Burgerbegroting zijn twee grote tenten. Die gebruiken ze bij activiteiten als het weer druilerig is of als het een beetje fris is. Dat is een van de aanwinsten vanuit de Burgerbegroting, want ze hebben nu voor het derde jaar op rij projecten ingediend. Zo hebben ze stroom en water kunnen aanleggen en tuingereedschap aangeschaft. De meest recente aanwinst, een grote container verscholen in het groen, helpt hen de spullen droog en veilig op te bergen. Het buurtnetwerk besteedt daarnaast ook een deel van hun subsidie aan de tuin. Alle drie zeggen ze ook dat het contact met de gemeente en de mensen van Burgerbegroting heel prettig is. Een speciaal compliment krijgt ook de buurtregisseur. Met hem zijn ze heel blij!

De tuin is in de loop der tijd steeds meer een plek geworden die buurtbewoners bij elkaar brengt. Marie-Louise vertelt dat mensen planten komen doneren, of tuinmaterialen. Ze hangen posters op voor de activiteiten en delen flyers uit. Bewoners maken gretig gebruik van de verse kruiden die ze gewoon mogen plukken wanneer het hen uitkomt. 

Op de foto: Marie-Louise en Peter, fotograaf: Philip Driessen

Peter vertelt dat de vrijwilligers van de tuin bij elke picknicktafel een emmer hebben neergezet, zodat de tuingasten afval kunnen weggooien. De tuinploeg zorgt dan dat het opgeruimd wordt. Hetzelfde geldt voor sigarettenpeuken. Sinds ze asbakken hebben neergezet worden die keurig gebruikt en vinden ze geen sigarettenpeuken meer op de grond.

Ere wie ere toekomt zegt Marie-Louise: ‘middenin de tuin eren ze Marjolijn, de initiatiefneemster van het eerste uur. Zij was een van degenen die jaren geleden met de gemeente hebben aangeklopt met de vraag of ze het terrein mochten inrichten als tuin. Marjolijn was jarenlang nauw betrokken bij St. Maartenspoort. Ze is in 2023 helaas overleden. Maar ze heeft nog de boom mee uitgezocht die de anderen graag ter nagedachtenis aan haar wilden planten. Die staat met een mooi bordje erbij op een prominente plek.’